Sursa foto: Daniel Wirtz via Unsplash Croaţia va reveni la serviciul militar obligatoriu de două luni începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat joi ministrul Apărării al ţării, Ivan Anusic, scrie Associated Press.
Decizia vine pe fondul tensiunilor crescânde din Europa în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi a hotărărilor luate de mai multe ţări europene de a lua în calcul sau chiar de a reveni la o formă de serviciu militar obligatoriu, potrivit The Mayor.
Vezi mai multe articole din categoria externe Stagiul militar obligatoriu a fost suspendat în 2008, atunci când ţara a trecut la un sistem bazat pe voluntariat.
„Am majorat salariile soldaţilor, subofiţerilor şi ofiţerilor, drepturile lor materiale nu numai prin venituri personale, ci şi prin salarii zilnice şi tot ceea ce li se cuvine”, a declarat joi ministrul pentru postul croat de televiziune RTL.
Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, îngrijorările cu privire la pericolul reprezentat de Moscova au crescut în rândul ţărilor europene.
În aceste condiţii, unele dintre ele au readus în discuţie varianta reintroducerii stagiului militar obligatoriu, sub anumite forme.
Letonia este ţara care a reintrodus cel mai recent recrutarea militară ca răspuns la ameninţarea reprezentată de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Celelalte ţări care au în vigoare aceeaşi măsură sunt Danemarca, Suedia, Finlanda şi Austria, dar şi Estonia şi Grecia.
Pe de altă parte, Germania a adus în discuţie posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, în luna iunie fiind propus, pentru moment, un stagiu voluntar.
Şi fostul premier al Marii Britanii, Rishi Sunak, a adus în discuţie, în timpul campaniei pentru alegerile generale care au avut loc în iulie, ideea reintroducerii armatei obligatorii dacă Partidul Conservator ar fi obţinut un nou mandat.
România are, de asemenea, un serviciu militar bazat pe voluntariat, iar în acest an, Ministerul Apărării a introdus un proiect care prevede un stagiu militar voluntar de patru luni, remunerat.