Andreea Soare Operaţiunile armatei ucrainene în regiunea Kursk din Rusia au un impact semnificativ asupra apărării, logisticii şi securităţii ruseşti.
Deşi avansul forţelor ucrainene în teritoriul rus a fost încetinit ieri, ruşii se tem că acestea ar putea înainta spre nord, astfel că au început să-şi construiască noi poziţii de apărare, inclusiv tranşee.
Administraţia de la Kiev a anunţat, tot ieri, că va permite organizaţiilor umanitare internaţionale să intre în regiunea Kursk, în ceea ce ucrainenii numesc „zonă tampon”.
Peste 120 de mii de ruşi au fost strămutaţi în ultimele zile, de la începutul incursiunii, şi alţi 180 de mii vor fi mutaţi în următoarele zile.
Ruşii fac tranşee în Kursk.
Ruşii se tem că ucrainenii ar putea înainta spre nord Ruşii au început să angajeze ruşi care să ajute armata la săparea de tranşee.
Oferă între 1.
600 şi 4.
000 de dolari celor dispuşi să sape tranşee alături de armata rusă.
Sunt construite poziţii de apărare la 17 km nord de Kursk, semn că ruşii se tem că ucrainenii vor continua avansul şi ocuparea de teritorii ruseşti pe direcţia nord.
Forţele ruseşti încearcă să stabilizeze frontul.
Din imaginile din satelit apărute în spaţiul public, acestea par să fi construit noi fortificaţii la sud de oraşul Lgov şi noi tranşee de-a lungul autostrăzii Rilsk-Hlukhiv.
Vezi mai multe articole din categoria externe Rusia încearcă să îşi protejeze autostrăzile, mai precis principalele linii de comunicare, tocmai pentru a opri avansul ucrainenilor.
Operaţiunile ucrainenilor din Kursk par să fi afectat, însă, logistica feroviară a Rusiei şi se pare că Moscova ar fi cerut Belarusului să nu mai trimită trenuri dinspre Belarus spre Oriol-Kursk din cauza operaţiunilor ucrainene din zonă.
Ieri, a fost cerută şi evacuarea a încă un oraş din Kursk, Gluşkovo, localizat la 20 de km de graniţa ucraineană şi la 68 de km nord-vest de oraşul rusesc Sudja.
Ministrul ucrainean de interne a transmis, de asemenea, ieri, că va permite intrarea organizaţiilor umanitare internaţionale în această „zonă tampon”, cum o numesc ucrainenii.
Acesta spunea că ruşii din zonele ocupate de ucraineni au fost pur şi simplu abandonaţi de autorităţile ruseşti şi că Ucraina le va aduce provizii de mâncare, apă şi medicamente.
Vor fi create şi coridoare pentru civili pentru a fi evacuaţi din zonele afectate de lupte, atât înspre Ucraina, cât şi înspre Rusia.
Preşedintele Zelenski a transmis, de asemenea, că vede necesară crearea de centre de comandă militare în Kursk.
Ucrainenii ocupă acum în jur de 75 de aşezări din Kursk şi o suprafaţă de peste 1.
000 de km pătraţi.
Deşi Rusia transmite constant la televiziunile ruseşti că previne avansul trupelor ucrainene în teritoriul rusesc şi difuzează imagini cu convoaie de tancuri trimise în Kursk, nu au reuşit să facă acest lucru în ultimele zile.
Încă nu este clar cât va putea Ucraina să păstreze acest teritoriu rusesc ocupat.
Principala ameninţare pentru Kiev este să rămână fără militari care să controleze teritoriul capturat şi să devină vulnerabil ambuscadelor ruseşti.