Sondaj: Japonezii consideră preşedinţia lui Harris mai bună pentru afacerile lor decât a lui Trump

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Mai multe companii japoneze cred că o preşedinţie Kamala Harris în SUA ar fi mai bună pentru afacerile lor decât o a doua administraţie Donald Trump, a arătat joi un sondaj Reuters, reflectând îngrijorările respondenţilor cu privire la protecţionism şi imprevizibilitatea politicilor.

Sondaj: Japonezii consideră preşedinţia lui Harris mai bună pentru afacerile lor decât a lui Trump Rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie este urmărit îndeaproape de ţări din întreaga lume.

Dar Japonia este un aliat apropiat al Washingtonului, cu zeci de mii de trupe americane staţionate acolo, iar întreprinderile sale ar resimţi impactul unui nou război comercial între SUA şi China, deoarece ambele se numără printre principalii săi parteneri comerciali.

Aproximativ 43% dintre firmele japoneze au declarat că o preferă pe Harris în lumina strategiilor şi planurilor lor de afaceri, în timp ce 8% l-au ales pe Trump.

Vezi mai multe articole din categoria externe Un total de 46% au declarat că oricare dintre candidaţi ar fi bine, iar restul de 3% au spus că nu preferă niciunul.

„Există posibilitatea ca războiul comercial, fricţiunile economice şi ameninţările la adresa securităţii să apară sub o altă administraţie Trump, forţându-ne să ne schimbăm strategia de afaceri”, a scris în sondaj un manager de la un producător de ceramică.

Relaţiile Japoniei cu administraţia Trump au fost uneori tensionate de cererile acestuia de a plăti mai mult pentru asistenţa militară şi de tensiunile comerciale.

Cu Harris, „ne putem aştepta ca politicile actuale să fie menţinute în general.

Acest lucru ne-ar oferi o vizibilitate mai bună în viitor”, a declarat un oficial de la o firmă de produse chimice.

Întrebaţi ce schimbări vor fi probabil necesare sub o administraţie Trump, 34% au spus că strategia lor de schimb valutar va trebui să fie revizuită, în timp ce 28% au spus că lanţurile lor de aprovizionare vor fi realiniate şi 21% au spus că îşi vor reduce operaţiunile din China.

Trump a lansat ideea unui tarif universal de 10% pentru importurile din SUA, care ar putea perturba pieţele internaţionale, şi a unui tarif de cel puţin 50% pentru bunurile chinezeşti.

Nikkei Research a contactat 506 companii între 31 iulie şi 9 august în numele Reuters pentru sondaj, iar 243 de firme au răspuns.

Lasă un răspuns