Hamas anunţă că nu va participa la negocierile din Qatar privind armistiţiul din Gaza

Spread the love

Hamas anunţă că nu va participa la negocierile din Qatar privind armistiţiul din Gaza Ahmad Abdul Hadi, reprezentantul Hamas în Liban, a declarat într-un interviu că Hamas a decis să nu participe la discuţii deoarece liderii săi nu cred că guvernul israelian, condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, a negociat cu bună credinţă, relatează The New York Times.

„Netanyahu nu este interesat să ajungă la un acord care să pună capăt complet agresiunii”, a declarat Abdul Hadi pentru sursa citată.

„Ci mai degrabă el înşală şi se eschivează şi doreşte să prelungească războiul şi chiar să îl extindă la nivel regional”.

Vezi mai multe articole din categoria externe Trei înalţi oficiali iranieni au declarat pentru agenţia Reuters că numai un acord de încetare a focului în Gaza ar putea împiedica Iranul să se răzbune direct pe Israel pentru asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la sfârşitul lunii iulie.

Guvernul israelian a declarat că va trimite o delegaţie la discuţiile de joi, dar Hamas a solicitat un plan viabil pentru punerea în aplicare a unei propuneri pe care a acceptat-o deja, mai degrabă decât mai multe discuţii.

„Hamas se angajează faţă de propunerea care i-a fost prezentată la 2 iulie, care se bazează pe rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU şi pe discursul lui Biden”, a declarat Sami Abu Zuhri, un înalt oficial iranian, pentru Reuters.

Discuţiile, programate pentru joi la Doha, au loc într-un context tensionat, într-un moment în care conflictul din Gaza riscă să devină un război regional.

Discuţiile sunt considerate esenţiale de către diplomaţi pentru detensionarea situaţiei din zonă, în timp ce Iranul şi Hezbollah spun că intenţionează să se răzbune pe Israel pentru asasinarea recentă a unui comandant Hezbollah în apropiere de Beirut şi a unui înalt lider Hamas în Teheran.

  

Lasă un răspuns