Slovacia: artiştii s-au revoltat împotriva ministrului Culturii, o fostă prezentatoare TV

Spread the love

Marş de proporţii în capitala Bratislava, pe scenă urcând directorii teatrelor şi muzeelor concediaţi în ultimele zile.

Criticase demiterea directorului Teatrului Naţional şi a doua zi a fost concediată şi ea.

A păţit-o directorul Galeriei Naţionale Slovace, Alexandra Kusá, în vârstă de 51 de ani.

„Ministrul nu vrea să colaboreze cu mine”, a explicase săptămâna trecută.

Ministrul în cauză este şefa Culturii, Martina Simkovicova, a partidului de extremă dreapta SNS, în coaliţia guvernamentală condusă de Robert Fico.

A fost o perioadă prezentatoare TV, cunoscută pentru insultele sale xenofobe şi homofobe mult-apreciate de mass-media pro-rusă, („în Europa nu mai au copii pentru că sunt prea mulţi LGBTQ+”, declarase recent), Simkovicova, supranumită „ministrul nu culturii”, este criticată pentru planul său de a închide televiziunea publică.

Vezi mai multe articole din categoria cultura-media Cei doi directori acum concediaţi, Kusá şi Matej Drlicka, o acuzaseră că a prejudiciat arta, după ce a tăiat finanţarea multor instituţii care, în opinia ei, modificau cultura naţională cu elemente străine sau „liberale”.

Simkovicova a reuşit să-i determine pe slovaci să revină în stradă pentru prima dată din luna mai, când au fost suspendate demonstraţiile pentru a promova calmul, după tentativa de asasinare a premierului Fico.

Martina Simkovicova, ministrul Culturii în Slovacia Defilând de la Teatrul Naţional la Ministerul Culturii, peste 9.

000 de persoane au îndurat ieri cele 38 de grade pentru a denunţa „reprimarea artelor” şi a acuza ministrul de „minciuni totale”.

Kusá a lucrat ca şi curator al Galeriei Naţionale Slovace din 2000, înainte de a deveni directorul acesteia, în 2010.

Sub conducerea ei, galeria a finalizat o renovare extinsă şi întârziată, care a costat 79 de milioane de euro, cea mai mare investiţie într-o clădire publică din istoria Slovaciei, care  a strâns laude din străinătate.

Šimkovičová, într-un comunicat de presă, a explicat apoi că a fost concediată pentru „comportamentul ei inacceptabil” în timpul restructurării, invocând presupuse deficienţe manageriale şi un conflict de interese (a acuzat-o că este fiica unui partener al companiei care fusese iniţial contractul atribuit).

Ministrul o criticase şi pentru prezentarea la Bienala de la Veneţia, susţinând că cultura şi arta slovacă nu au fost suficient promovate în cadrul evenimentului.

Ieri, de pe scena amenajată în faţa ministerului său, Kusá şi Drlicka i-au cerut deschis demisia.

„Nu ne mai insultaţi pe noi, lucrătorii din sector, aşa cum aţi făcut de când aţi preluat mandatul”, au cerut ei în faţa mulţimii.

În piaţă au ieşit actori, artişti, studenţi, profesori.

După marşul de ieri al societăţii civile, astăzi şi opoziţia începe din nou să se mobilizeze.

Pentru că epurările din cultură sunt văzute ca o mişcare a atacului sistematic al guvernului Fico asupra instituţiilor.

 

Lasă un răspuns