SUA.
Viktor Orbán, subiect în dezbaterea electorală.
Walz îl numeşte dictator, pentru Vance este model Declaraţiile despre premierul maghiar arată cât de diferite sunt abordările celor doi candidaţi la vicepreşedinţie, dar şi ale candidaţilor la preşedinţia SUA, potrivit Politico.
Într-un interviu acordat Fox News, partenerul de candidatură al lui Harris a susţinut că prim-ministrul Ungariei nu este un lider democratic.
„O politică externă care respectă alianţele noastre, care nu se apropie de dictatori precum Putin şi Orbán, este calea de urmat”, a spus el, pe 23 iulie.
Vezi mai multe articole din categoria externe Guvernatorul Minnesota, Tim Walz, a mers mai departe decât preşedintele Joe Biden, care a spus în martie că Orbán „nu crede că democraţia funcţionează, el caută dictatura”.
Comentariul lui Biden a stârnit indignare în guvernul maghiar, care a căutat să întărească relaţiile cu republicanii, în special cu candidatul lor la vicepreşedinţie, JD Vance.
În schimb, Vance, care a fost anunţat drept candidat pentru poziţia de vicepreşedinte în echipa lui Donald Trump pe 15 iulie, l-a lăudat de mai multe ori pe Orbán.
„Ce faci la Educaţie? Ei bine, faci ceea ce a făcut Viktor Orbán în Ungaria, adică, practic, el spune: Nu mai ai voie să predai teoria critică a rasei, nu mai ai voie să predai teoria critică a genului… Nu ai voie să faci asta şi astfel obţineţi un dolar pentru banii federali sau un dolar pentru banii statului”, a spus Vance într-un podcast, în septembrie anul trecut.
El a apărat legăturile strânse ale lui Orbán cu Beijingul, susţinând: „De ce se apropie Viktor Orbán de China? În parte pentru că liderii americani nu iau decizii inteligente.
” Prim-ministrul Ungariei, care şi-a condus ţara timp de 14 ani, a fost singurul lider străin, în afară de Kim Jong Un, pe care Trump l-a menţionat în discursul său de acceptare a nominalizării la Convenţia Naţională Republicană.