Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, asasinat în Iran Administraţia Biden nu a fost avertizată din timp cu privire la atacul împotriva liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, şi nici nu a avut vreo implicare în acesta, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken.
„Acesta este un lucru despre care nu am fost avertizaţi sau implicaţi”, a declarat Blinken pentru Channel News Asia într-un interviu acordat în Singapore, scrie CNN.
Vezi mai multe articole din categoria externe După ceremonia funerară de la Teheran, trupul liderului Hamas Haniyeh va fi transferat la Doha, Qatar, a anunţat gruparea într-o declaraţie pe canalul său Telegram, notează Al Jazeera.
În urma asasinării liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, Iranul va marca trei zile de doliu public în întreaga ţară, anunţă agenţia de presă de stat IRNA, citată de Al Jazeera.
Liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei a declarat că „regimul sionist criminal şi terorist” se confruntă cu o „pedeapsă severă”, adăugând că Iranul consideră că este „o datorie să răzbune sângele” liderului Hamas.
Lin Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a condamnat moartea liderului Hamas şi a declarat că Beijingul este „profund îngrijorat de faptul că acest incident ar putea duce la o instabilitate suplimentară în situaţia regională”, scrie Al Jazeera.
Lin a adăugat că „Gaza ar trebui să ajungă la o încetare a focului cuprinzătoare şi permanentă cât mai curând posibil”.
Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian a declarat că ţara „îşi va apăra integritatea teritorială, demnitatea, onoarea şi mândria şi îi va face pe ocupanţii terorişti să regrete actul lor laş” de asasinare a liderului Hamas Ismail Haniyeh, scrie The Guardian.
El nu a dat detalii în declaraţia sa, care a fost preluată de presa iraniană.
Oficiul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a dat instrucţiuni miniştrilor israelieni să nu vorbească despre asasinarea lui Ismail Haniyeh, a raportat KAN miercuri dimineaţă, scrie Jerusalem Post.
Mohsen Rezaei, membru al Consiliului de Expedienţă şi fost comandant-şef al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC), spune că Israelul va „plăti un mare preţ” pentru asasinarea lui Haniyeh, relatează Al Jazeera.
„Acest martiriu este încă o dovadă a josniciei bandei criminale din Tel Aviv, de la uciderea femeilor, copiilor şi bătrânilor palestinieni şi călcarea în picioare a drepturilor omului până la încălcarea graniţelor legale ale ţărilor şi a legilor internaţionale în asasinarea liderilor populari ai naţiunilor.
Asasinarea lui Ismail Haniyeh a avut loc în jurul orei 2 dimineaţa, în timp ce acesta se afla la o reşedinţă pentru veteranii de război, relatează presa de stat iraniană.
Până în prezent, au apărut puţine detalii cu privire la circumstanţele exacte ale asasinatului.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a răspuns întrebărilor reporterilor cu privire la potenţialul de escaladare regională în urma asasinării lui Haniyeh raportată miercuri, precum şi a afirmaţiei Israelului că a ucis un comandant Hezbollah în Beirut marţi.
„Nu cred că războiul este inevitabil.
Eu susţin acest lucru.
Cred că există întotdeauna loc şi oportunităţi pentru diplomaţie”, a declarat Austin, adăugând că SUA vor «lucra din greu pentru a se asigura că facem lucruri care să ajute la calmarea situaţieii».
Întrebat dacă poate confirma informaţiile despre atacul care l-a ucis pe Haniyeh, Austin a spus: „Nu am nicio informaţie suplimentară de furnizat”.
Uciderea liderului politic principal al Hamas, Ismail Haniyeh, este „o crimă politică absolut inacceptabilă”, a declarat miercuri un adjunct al ministrului rus de externe pentru agenţia de presă de stat RIA Novosti, scrie Al Jazeera.
„Aceasta este o crimă politică absolut inacceptabilă şi va duce la o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat Mikhail Bogdanov, citat de agenţie.
Ministerul turc de Externe a emis o declaraţie în care afirmă că uciderea lui Haniyeh „demonstrează încă o dată că guvernul israelian Netanyahu nu are nicio intenţie de a ajunge la pace”, potrivit agenţiei de presă Anadolu, citată de Al Jazeera şi The Guardian.
„[Regiunea] se va confrunta cu conflicte mult mai mari dacă [comunitatea] internaţională nu ia măsuri pentru a opri Israelul”, a adăugat ministerul.
Casa Albă a luat cunoştinţă de rapoartele privind uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, a afirmat un purtător de cuvânt, potrivit CNN.
Acesta a refuzat să facă alte declaraţii.
Grupurile de rezistenţă palestiniene au făcut apel la o „grevă generală” şi la demonstraţii în masă în diferite oraşe din Cisiordania ocupată pentru a protesta împotriva asasinării lui Haniyeh, potrivit rapoartelor mass-media locale, citate de Al Jazeera.
Au fost declanşate greve în oraşe precum Ramallah şi Nablus, unde Universitatea An-Najah a publicat, de asemenea, o declaraţie prin care solicită „suspendarea orelor de lucru pentru a-l plânge” pe Haniyeh.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a condamnat asasinarea lui Ismail Haniyeh, calificând crima drept un act de laşitate şi o evoluţie periculoasă, relatează agenţia de presă Wafa, citată de Al Jazeera.
De asemenea, Abbas a făcut apel la palestinieni „să se unească, să fie răbdători şi fermi în faţa ocupaţiei israeliene”, a precizat Wafa.
Facţiunile naţionale şi islamice palestiniene au cerut, de asemenea, o grevă generală şi demonstraţii în masă ca răspuns la asasinat, scrie The Guardian.
Hamas a declarat că Haniyeh a fost ucis în „un raid sionist perfid asupra reşedinţei sale din Teheran”, notează Al Jazeera.
Garda Revoluţionară din Iran a confirmat că Haniyeh a fost ucis alături de una dintre gărzile sale de corp, relatează presa de stat iraniană Press TV, citând Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC).
Potrivit Hamas, Haniyeh a murit după ce a participat la ceremonia de inaugurare a noului preşedinte iranian Masoud Pezeshkian, care a depus jurământul marţi, potrivit BBC.
Haniyeh a fost şeful politic în exil al grupului militant şi şi-a petrecut o mare parte din timp în ultimii ani în Qatar, scrie The Guardian.
În timpul războiului dintre Israel şi Gaza, el a acţionat ca negociator în cadrul negocierilor de încetare a focului şi a colaborat cu principalul aliat al Hamas, Iranul.
Purtătorul de cuvânt senior al Hamas, Sami Abu Zuhri, a descris asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh drept o „escaladare gravă care nu îşi va atinge obiectivele”, relatează agenţia de presă Reuters, citată de Al Jazeera.
Zuhri ar fi declarat, de asemenea, că Hamas va purta „un război deschis pentru a elibera Ierusalimul” şi că grupul este „gata să plătească diverse preţuri” pentru a face acest lucru, potrivit rapoartelor mass-media locale.
Armata israeliană a declarat pentru CNN că „nu răspunde la rapoartele din presa străină”.
Pe de altă parte, ministrul israelian al patrimoniului, Amichay Eliyahu, a declarat că uciderea liderului Hamas „face lumea un pic mai bună”.
„Fără milă pentru aceşti muritori”, a scris Eliyahu într-o postare pe X.
„Mâna de fier care îi va lovi, este cea care va aduce pace şi un pic de confort şi va consolida capacitatea noastră de a trăi în pace cu cei care doresc pace”, a spus el.
Moartea lui Haniyeh a survenit la doar câteva ore după ce Israelul a afirmat că l-a ucis pe Fuad Shukr, comandantul militar de vârf al Hezbollah, într-un raid aerian asupra unei suburbii din sudul Beirutului, lansat ca represalii pentru un atac cu rachetă care a ucis 12 copii în weekend.