UE nu a reuşit să prezinte o poziţie comună privind alegerile contestate din Venezuela, după ce Ungaria s-a opus unei declaraţii care exprima îngrijorarea UE cu privire la presupusele „defecte şi nereguli” din cadrul scrutinului şi făcea apel la o mai mare transparenţă.
Ungaria se împotriveşte din nou: A blocat o declaraţie comună a UE privind alegerile din Venezuela Ţările UE au dorit să adopte luni o declaraţie comună în care să îşi exprime îngrijorarea cu privire la rezultat, dar Budapesta s-a împotrivit acesteia, au declarat pentru POLITICO doi oficiali familiarizaţi cu discuţiile.
Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a publicat ulterior declaraţia – care afirmă că „rapoartele credibile ale observatorilor naţionali şi internaţionali indică faptul că alegerile au fost afectate de numeroase defecte şi nereguli” – în nume propriu.
Vezi mai multe articole din categoria externe Pe fondul veto-ului Budapestei, Josep Borrell a publicat marţi o declaraţie ulterioară în nume propriu, în loc să solicite sprijinul celor 27 de ţări membre ale UE.
„Datele pe care opoziţia [venezueleană] le-a pus la dispoziţia publicului oferă un rezultat radical diferit de cel anunţat” de autorităţile ţării, se arată în a doua declaraţie a lui Borrell.
Veto-ul Ungariei subliniază o deficienţă fundamentală a politicii externe a UE, conform căreia deciziile – inclusiv eventualele sancţiuni viitoare împotriva Venezuelei – trebuie să aibă votul unanim al celor 27 de ţări membre ale blocului comunitar.
Acest lucru a determinat mai multe ţări, precum Germania, să pledeze pentru luarea deciziilor de politică externă cu majoritate calificată.
Budapesta a atras mai multe critici din partea oficialilor UE de la preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE la 1 iulie, după ce a făcut vizite oficiale la Moscova şi Beijing – pe lângă cea de la Kiev – într-o acţiune pe care o consideră „o misiune de pace”.
La nivelul deciziilor sau iniţiativelor lansate de UE, Budapesta s-a opus şi în alte ocazii, precum acordarea sprijinului pentru Ucraina, dar şi impunerea unor sancţiuni împotriva Rusiei.