Senatorul UDMR Tanczos Barna, fost ministru al Mediului din partea UDMR, a declarat la Băile Tuşnad că scopul formaţiunii pe care o reprezintă este de a participa din nou la guvernare, după alegerile din acest an, iar maghiarii din România vor fi mai aproape de autonomie.
„Da, vom fi cu siguranţă mai aproape de autonomie, pentru că autodeterminarea nu este un lucru de care să ne ferim sau de care să fugim, este o practică europeană, este o practică care are deja istorie de decenii în anumite state membre ale Uniunii Europene”, a mai declarat Tanczos Barna.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a reacţionat, duminică, la afirmaţia fostului ministru al Mediului (UDMR) Tanczos Barna.
„Înţeleg că fostul ministru al Mediului spune că e tot mai aproape de tema autonomiei.
Las la o parte faptul că această temă, de mai bine de 30 de ani, nu a adus nimic bun în dezvoltarea relaţiilor interetnice din România, ba chiar a fost singura care a generat tensiuni.
Nu mai iau în calcul nici faptul că ea a fost o temă pe baza căreia unii s-au permanentizat în funcţii parlamentare.
Dar, pe fond, ea este pur şi simplu veşnica temă electorală a UDMR”, a transmis, duminică, purtătorul de cuvânt al PNL, potrivit Hotnews.
ro„E alegerea dumnealor, dar eu pot să îl asigur de un lucru cert pe domnul Barna.
Din punctul de vedere al PNL, cu cât vor fi «mai aproape» de tema autonomiei, cu atât vor fi mai departe de viitoarea guvernare despre care a vorbit la Tuşnad.
Respectăm etnia maghiară din ţara noastră, aşa cum respectăm toate etniile care trăiesc pe teritoriul României şi aşteptăm ca şi domnul Tanczos Barna să respecte Constituţia României şi românii, în egală măsură”, a mai transmis Stroe.
Premierul maghiar Viktor Orban, prezent sâmbătă la Băile Tușnad, a făcut o serie de declarații controversate despre „dezintegrarea” Occidentului și noul rol al Asiei în ordinea mondială.
„După părerea mea, vine o lume nouă (.
.
.
) Suntem în cursul unor schimbări cu care nu ne-am mai întâlnit în ultimii 500 de ani.
Şi despre ceea ce eu vorbesc acum este modificarea, schimbarea ordinii mondiale, care este un proces pornit din Asia.
Foarte pe scurt şi foarte primitiv formulând, în următoarele decenii, sau poate că şi în următoarele secole, Asia va deveni centrul definitoriu al lumii.
(.
.
.
) Eu cred că procesul este inevitabil, pentru că de partea Asiei stă avantajul demografic, avantajul tehnologic, avantajul capitalului şi se echilibrează forţele armate”, a declarat Viktor OrbanDe altfel, Orban a apreciat carcaterul „hyper-rațional” al Rusiei, în comparație cu „slăbiciunea” Occidentului.
Premierul ungar a susținut că Ucraina trebuie să fie „un stat-tampon”, iar Uniunea Europeană nu dispune de „suficienți bani” pentru aderarea statului vecin.
„Indiferent că intrăm în competiţie sau rămânem în subordonare, va trebui să ne pregătim că Ucraina nu va deveni nici ţară membră NATO, nici ţară membră UE, pentru că noi europenii nu avem bani suficienţi pentru toate acestea.
Ucraina va intra în statutul de «buffer zone» şi dacă suntem norocoşi, atunci vor exista garanţii internaţionale stabilite prin acorduri semnate între Statele Unite şi Rusia.
Dacă suntem norocoşi, Uniunea şi Europa va participa în acest acord, va fi inclusă în acest acord (.
.
.
) Dacă se schimbă, o schimbare de regim nivel mondial, avem nevoie de o strategie pe măsură”, a mai declarat premierul UngarieiOrban a prezentat, în linii mari şi „o mega-strategie maghiară”, pentru a face faţă acestor schimbări, menţionând că va include în această strategie nu doar „Ungaria Mică”, ci maghiarii din întreaga lume.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro