Actorii intră în grevă din cauza ameninţării inteligenţei artificiale din jocurile video

Spread the love

Actorii intră în grevă din cauza ameninţării AI-ului din jocurile video Greva survine după un an şi jumătate de discuţii privind un nou contract între companii şi un sindicat care reprezintă peste 2 500 de artişti din domeniul jocurilor video.

Cele două părţi afirmă că au căzut de acord asupra mai multor aspecte-cheie, cum ar fi salariile şi siguranţa locurilor de muncă, însă protecţiile legate de utilizarea tehnologiei IA rămân un obstacol major, scrie BBC.

Vezi mai multe articole din categoria cultura-media Acţiunea sindicală a fost declanşată de Sindicatul Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (Sag-Aftra), care anul trecut a paralizat Hollywood-ul cu o grevă a actorilor de film şi televiziune.

Artiştii interpreţi sau executanţi sunt îngrijoraţi de faptul că studiourile de jocuri folosesc inteligenţa artificială generativă pentru a le reproduce vocile şi aspectul fizic pentru a anima personaje de jocuri video, fără a le oferi o remuneraţie echitabilă.

„Deşi s-a ajuns la un acord cu privire la multe aspecte.

.

.

angajatorii refuză să afirme în mod clar, într-un limbaj clar şi aplicabil, că vor proteja toţi artiştii interpreţi sau executanţi acoperiţi de acest contract în limbajul lor AI”, a declarat Sag-Aftra într-o declaraţie.

„Nu vom consimţi la un contract care permite companiilor să abuzeze de AI în detrimentul membrilor noştri”, a adăugat aceasta.

Cu toate acestea, studiourile de jocuri video au declarat că au făcut deja suficiente concesii la cererile sindicatului.

„Suntem dezamăgiţi că sindicatul a ales să plece când suntem atât de aproape de o înţelegere”, a declarat Audrey Cooling, purtătoare de cuvânt a celor 10 producători de jocuri video care negociază cu Sag-Aftra.

„Oferta noastră răspunde în mod direct preocupărilor Sag-Aftra şi extinde protecţiile semnificative ale AI, care includ solicitarea consimţământului şi a unei remuneraţii echitabile pentru toţi artiştii care lucrează în cadrul [Interactive Media Agreement]”, a adăugat ea.

Interactive Media Agreement se referă la artiştii care furnizează servicii de voiceover şi muncă la cameră utilizată pentru a crea personaje de jocuri video.

Ultimul acord de acest tip, care nu prevedea protecţia AI, urma să expire în noiembrie 2022, dar a fost prelungit lunar în timp ce negocierile continuau.

Anul trecut, actorii de televiziune şi film din SUA au obţinut 1 miliard de dolari (790 de milioane de lire sterline) în noi salarii şi beneficii, precum şi garanţii privind utilizarea inteligenţei artificiale, în urma unei greve organizate de Sag-Aftra.

Cele 118 zile de grevă au fost cele mai lungi din istoria de 90 de ani a sindicatului.

Combinate cu o grevă separată a scenariştilor, acţiunile au perturbat grav producţia de film şi televiziune şi au costat economia Californiei peste 6,5 miliarde de dolari, potrivit publicaţiei Deadline din industria divertismentului.

Lasă un răspuns