Andreea Soare Forţele armate ucrainene au reuşit să oprească, pe 24 iulie, unul dintre cele mai mari atacuri ruseşti mecanizate din octombrie până în prezent, scriu analiştii ISW, după ce au analizat informaţii din mai multe surse.
Forţele ucrainene au oprit unul dintre cele mai mari atacuri ruseşti mecanizate din octombrie 2023 până în prezent Imagini publicate de mai multe surse pe 24 iulie arată că forţele ucrainene au oprit un atac mecanizat al unui batalion de ruşi, în apropiere de Konstiantinivka, la sud-vest de oraşul Doneţk, după ce ruşii au înaintat până în sud-estul periferiei oraşului, informează Monitorul Apărării şi Securităţii.
Informaţia vine de la o brigadă ucraineană care desfăşura operaţiuni de contraofensivă pe direcţia Kurakove.
Membrii acestei brigăzi spun că forţele ruseşti au atacat simultan folosind 11 tancuri, 45 de blindate, un vehicul blindat „Terminator” – pe care Rusia îl foloseşte rar în război, mai ales că avea, în decembrie 2023, doar 23 de astfel de vehicule – 12 motociclete şi în jur de 200 de oameni de pe diferite direcţii tactice.
Vezi mai multe articole din categoria externe Potrivit brigăzii ucrainene, forţele armate au distrus sau avariat şase tancuri ruseşti, 7 blindate şi toate cele 12 motociclete folosite de ruşi.
Forţele ruseşti din batalionul menţionat s-ar fi retras imediat după ce forţele ucrainene au distrus primul val de vehicule.
Ultima dată când a fost observat un atac mecanizat rusesc de mărimea unui batalion a fost în martie 2024, în Doneţk.
Forţele ruseşti nu au desfăşurat atacuri mecanizate mai mari în Ucraina din primele zile ale operaţiunii de capturare a Avdiivkăi, în octombrie 2023.
Cel mai probabil, spun experţii ISW, ruşii voiau să înainteze pe direcţia Konstiantinivka, în încercarea de a captura oraşul şi pentru a trece prin autostrada Vuledar-Konstiantinivka T0524.
Dacă ar fi reuşit să facă acest lucru, ruşii ar fi putut întrerupe liniile de comunicaţii terestre ale ucrainenilor, acesta fiind un obiectiv mai vechi de-ale lor.
Tot analiştii ISW mai observă şi faptul că deschiderea armatei ruseşti spre a folosi un număr mare de vehicule pentru obiective tactice limitate reflectă o perspectivă operaţională pe termen lung destul de precară.
Armata rusească s-a bazat foarte mult pe repararea echipamentelor militare sovietice, în special a blindatelor, pentru a putea susţine efortul operaţiunilor ofensive din Ucraina.
Cel mai probabil, spune sursa citată, guvernul rus va continua să mobilizeze economia rusească şi industria de apărare dacă armata rusă vrea să menţină nivelul eforturilor operaţiunilor pe termen mediu şi lung şi să folosească armele vechi, sovietice, dar nu este clar dacă va putea să producă îndeajuns de multe vehicule pentru a înlocui pierderile suferite până acum în Ucraina.
Pe 25 iulie, organizaţia ucraineană Frontintelligence Insight a transmis că a observat că ruşii au mutat echipamente, în special tancuri T-62 şi T-55 reparate, pe front, de la începutul lunii iunie până în luna iulie.
Se pare că tancurile ruseşti avariate în ultimele şase luni încă aşteaptă să fie reparate, asta pentru că s-a observat deja că Rusia are probleme cu forţa de muncă din industria de apărare şi cu piesele de schimb pentru echipamentele militare, în special cu rulmenţii şi cu motoarele.
În prezent, Rusia are, însă, destule blindate pentru a desfăşura atacuri mecanizate periodice de nivel companie sau mai mari pe front.
Cu toate acestea, disponibilitatea Moscovei de a disloca pe front un număr mare de vehicule blindate pentru a obţine câştiguri tactice mici va aduce probleme economice ruşilor.