Ministrul de interne din Kosovo a transmis că Priştina e gata să disloce trupe în nord, în eventualitatea unui atac sârb. Kosovo acuză Serbia de antrenarea grupului terorist care a atacat biserica din Banjska, în urmă cu un an

Spread the love

Andreea Soare Ministrul de interne din Kosovo, Xhelal Svecla, a transmis, ieri, în cadrul unei emisiuni a postului Euronews Albania, că poziţia oficială a Priştinei este să fie gata să disloce armata în nord, în eventualitatea unui posibil atac din Serbia, scrie RKS News.

Svecla a subliniat, însă, că, în baza unui acord din 2013, armata poate intra în cele patru municipalităţi din nord doar cu permisiunea comandantului KFOR, un lucru care i se pare „ciudat şi nedrept”.

Totodată, ministrul a vorbit despre aspiraţiile Kosovo de a fi membră NATO şi UE şi a acuzat Serbia de cooperarea cu Rusia, făcând referire şi la dorinţa Serbiei de a intra în BRICS.

Svecla a mai acuzat Serbia şi, în special, pe preşedintele Aleksandar Vucic de implicarea directă în antrenarea, în bazele militare sârbe, a grupului terorist care a atacat, anul trecut, biserica ortodoxă din Banjska.

Acesta spune că în baza dovezilor obţinute în acest sens s-au organizat întâlniri ale Consiliului de Securitate şi  „s-au pregătit scenarii, planuri şi mobilizarea capacităţilor noastre pentru a răspunde oricărui tip de agresiune a unor grupuri teroriste finanţate de Serbia”.

Vezi mai multe articole din categoria externe Declaraţiile acestuia apar şi în contextul în care Charles Kupchan, un fost diplomat american care a fost director pentru afaceri europene în cadrul Consiliului de Securitate Naţională în timpul mandatului preşedintelui Bill Clinton şi, apoi, asistent special al preşedintelui Barack Obama, a declarat, tot la Euronews, că Rusia face eforturi pentru a provoca un război în Balcani, în special în Republica Srpska, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Kosovo.

Lasă un răspuns