Echipa Trump-Vance pentru Casa Albă amplifică îngrijorările Europei privind legăturile de securitate cu SUA. Reacţiile unor oficiali europeni

Spread the love

Propunerea de către Trump a lui J.

D.

Vance pentru vicepreşedinţia SUA a intensificat îngrijorările aliaţilor americani cu privire la intenţia acestuia de a conduce o administraţie protecţionistă „America pe primul loc”, cu implicaţii uriaşe pentru apărarea şi securitatea economică a Europei.

Echipa Trump-Vance pentru Casa Albă amplifică îngrijorările Europei privind legăturile de securitate cu SUA.

Reacţiile unor oficiali europeni Critic vehement al ajutorului acordat de SUA Ucrainei, Vance a declarat la Conferinţa de securitate de la München din acest an că Europa ar trebui să se trezească la realitate, deoarece SUA trebuie să îşi „orienteze” atenţia către Asia de Est.

„Coperta de securitate americană a permis atrofierea securităţii europene”, a spus el, potrivit BBC.

Îngrijorările au crescut în blocul european odată ce Trump şi-a anunţat partenerul pentru cursa prezidenţială, iar mai mulţi diplomaţi sau oficiali europeni şi-au exprimat temerile despre viitorul securităţii şi economiei Europei.

Vezi mai multe articole din categoria externe Nils Schmid, un parlamentar de rang înalt din partidul cancelarului german Olaf Scholz, a declarat pentru BBC că este încrezător că o preşedinţie republicană va continua să rămână în cadrul NATO, însă a avertizat asupra unei noi runde de „războaie comerciale” cu SUA sub o a doua preşedinţie Trump.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat recent că nu se teme ca Trump să obţină un nou mandat şi că este deschis să lucreze cu acesta.

În plus, liderul de la Kiev a declarat că este de părere că majoritatea membrilor Partidului Republican sprijină Ucraina şi poporul său.

Pe de altă parte, susţinerea pentru Ucraina s-ar putea să nu se aplice şi în cazul lui Vance, care, cu câteva zile înainte de invazia la scară largă, a declarat într-un podcast că „nu-i pasă cu adevărat ce se întâmplă în Ucraina, într-un fel sau altul”.

De asemenea, el a jucat un rol-cheie în întârzierea unui pachet de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari din partea Washingtonului, scrie BBC.

„Este rău pentru noi, dar este o veste teribilă pentru [Ucraina]”, a declarat un diplomat european de rang înalt la Washington pentru The Guardian.

„[Vance] nu este aliatul nostru”.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a avertizat marţi că, dacă Ucraina pierde lupta împotriva Rusiei, „atunci potenţialul război al Rusiei cu Occidentul va fi extrem de iminent”.

„Dacă Trump va fi ales şi va continua politica preferată de Vance, ar putea anunţa desfiinţarea NATO sau, cel puţin, conducerea acesteia de către SUA”, a declarat Rob Johnson, care a demisionat recent din funcţia de director al unităţii Ministerului britanic al Apărării însărcinate cu evaluarea puterii militare a ţării, scrie Financial Times.

Cel mai mare susţinător al candidaturii Trump-Vance în Uniunea Europeană este premierul ungar Viktor Orban, care s-a întors recent dintr-o vizită la candidatul republican, după ce i-a vizitat pe Zelenski şi pe preşedintele Putin, cu care menţine legături strânse.

Într-o scrisoare adresată liderilor UE, Orban a declarat că dacă Trump va obţine un nou mandat la Casa Albă, acesta nu ar aştepta nici măcar să fie învestit în funcţia de preşedinte pentru a cere rapid negocieri de pace între Rusia şi Ucraina.

Donald Trump l-a propus pe J.

D.

Vance pentru funcţia de vicepreşedinte al SUA în cadrul alegerilor din luna noiembrie.

Anterior, acelaşi Vance l-a criticat dur pe fostul preşedinte american înainte şi după victoria alegerilor din 2016, numindu-l pe acesta, printre altele, „idiot” şi „Hitler al Americii”.

Lasă un răspuns