Folosirea apei de la robinet în alte scopuri decât consumul menajer provoacă probleme serioase pentru rețelele orașelor.
Din cauza secetei, debitul se reduce iar furnizorii ar putea fi nevoiți să introducă restricții.
Potrivit Companiei de Apă Someș, utilizarea apei potabile de la rețea în scopuri agricole poate produce surprize neplăcute consumatorilor casnici, accesul acestora la apă putând fi astfel puternic limitat.
Astfel, clujenii care se află în capetele rețelei de distribuție ar putea să se trezească fără apă la robinet chiar în orele de vârf ale zilei, atunci când căldura e cea mai puternică.
Acest lucru s-a întâmplat în cursul zilelor de miercuri și joi, când accesul la apa de la rețea a mai multor abonați a fost drastic diminuat, uneori până la lipsa totală a apei.
„În perioada caniculară, activitățile de grădinărit și zootehnie (ferme în principal), utilizarea apei potabile din rețeaua publică pentru udarea peluzelor, umplerea piscinelor ș.
a.
m.
d.
, reprezintă un risc pentru alimentarea celorlalți utilizatori.
Cei aflați la capătul rețelei pot să rămână fără apă pentru băut, igienă sau nevoi casnice de bază.
Legislația actuală descurajează utilizarea apei din sistemul public de alimentare cu apă pentru alte scopuri decât pentru cele strict gospodărești.
Conform legislației, apa poate fi «utilizată numai pentru folosințele prevăzute în contractul de furnizare a serviciului», iar folosirea apei pentru grădinărit și agricultură NU este permisă prin contract.
Utilizatorii sunt, de asemenea, obligați să folosească apa eficient și rațional, respectând normele de consum pe persoană”, se arată într-o informare publică a furnizorului de servicii de apă și canalizare.
Nerespectarea „obligațiilor legale privind gospodărirea rațională a apei” constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 75.
000 și 80.
000 lei pentru persoane juridice și cu amendă între 25.
000 și 30.
000 lei pentru persoane fizice.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro