6 iulie 2024.
Multa lume bună la Cluj-Napoca, la semnarea de contracte de investiții în valoare de 75 milioane de euro pentru infrastructura de învățământ, o primă tranșă din 1 miliard de euro alocați prin PNRR.
Mulți rectori prezenți la eveniment, am mai spus-o, rectorii universităților sunt cei mai puternici oameni din România.
Este bine că intră mulți bani în sistemul de învățământ, însă ne temem că doar banii nu vor reuși să ne țină copiii și nepoții în țară.
Atâta vreme cât angajabilitatea nu reprezintă principalul indicator de performanță, cât sistemul de învățământ nu este sincronizat cu nevoile din piața muncii, degeaba băgăm 1 miliard de euro în învățământ, tinerii nu vor rămâne în România.
Atâta vreme cât profesorii tineri nu sunt motivați ei însăși să rămână în țară, prin dezoligarhizarea sistemului, nu putem avea pretenția să ne oprim copiii și nepoții să rămână în țară.
Atâta vreme cât sistemul de învățământ nu funcționează pe principii de meritocrație, competență și performanță degeaba avem săli de clase luminoase, calculatoare performante și spații de recreere.
Cu sau fără cele 75 de milioane de Euro, pentru care s-au semnat contracte pe 6 iulie la Cluj-Napoca, sistemul de învățământ rămâne un formator de resursă umană pentru Uniunea Europeană și, după visa waiver, pentru Statele Unite.
Dacă în următorii 5 ani seturile de cifre de mai jos vor deveni amintire, atunci cei 75 de milioane de euro aduși în infrastructura sistemului de educație la 6 iulie 2024 vor fi fost bani bine folosiți.
Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia ClujCitiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro