Eforturile de asigurare a încetării focului în Gaza şi de eliberare a ostaticilor iau amploare

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Eforturile de a obţine o încetare a focului şi eliberarea ostaticilor în Gaza au luat amploare vineri, după ce Hamas a făcut o propunere revizuită privind termenii unui acord, iar Israelul a declarat că va relua negocierile aflate în impas, potrivit Reuters.

Eforturile de asigurare a încetării focului în Gaza şi de eliberare a ostaticilor iau amploare Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus joi preşedintelui american Joe Biden că va trimite o delegaţie pentru a relua negocierile, iar un oficial israelian a declarat că echipa ţării sale va fi condusă de şeful agenţiei de informaţii Mossad.

Biden a salutat mişcarea, iar o sursă din echipa de negociere a Israelului, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că există acum o şansă reală de a ajunge la un acord.

Remarcile israeliene au fost în contrast puternic cu situaţiile anterioare din războiul de nouă luni din Gaza, când Israelul a declarat că condiţiile impuse de Hamas nu sunt acceptabile.

Vezi mai multe articole din categoria externe Un oficial palestinian apropiat de eforturile de pace mediate la nivel internaţional a declarat că cea mai recentă propunere a grupului militant islamist ar putea duce la un acord-cadru dacă este acceptată de Israel.

Acesta a declarat că Hamas nu mai solicită ca o condiţie prealabilă un angajament israelian privind o încetare permanentă a focului înainte de semnarea unui acord şi că va permite negocierilor să ajungă la acest rezultat pe parcursul unei prime etape de şase săptămâni.

„În cazul în care părţile au nevoie de mai mult timp pentru a încheia un acord privind o încetare permanentă a focului, cele două părţi ar trebui să cadă de acord că nu va exista nicio revenire la lupte până când nu vor face acest lucru”, a declarat oficialul pentru Reuters.

Hamas a declarat ulterior că respinge prezenţa forţelor străine în Gaza, semnalând opoziţia sa faţă de orice plan de trimitere a unui contingent internaţional în Fâşia Gaza pentru a ajuta la menţinerea păcii în enclava palestiniană.

Comitetele de Rezistenţă Populară (PRC), un grup aliat cu Hamas, a declarat separat că va considera orice forţă internaţională sau de altă natură din Gaza drept ocupanţi.

Lasă un răspuns