Sfinții Petru şi Pavel 2024. Obiceiuri și tradiții de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel.

Spread the love

  Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi împreună de Biserică în ziua de 29 iunie.

 Sfântul Apostol Petru, care mai înainte de apostolie se numea Simon, era de neam iudeu, din hotarele Galileei cea din Palestina, dintr-o cetate mică şi neslăvită, care se numeşte Betsaida.

El era fiul lui Iona, din seminţia lui Simeon, şi frate cu Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, scrie doxologia.

ro.

 Sfântul Apostol Pavel, care mai înainte de apostolie se numea Saul, era de neam iudeu din seminţia lui Veniamin.

El s-a născut în Tarsul Ciliciei, din părinţi cinstiţi, care au trăit în Roma, apoi s-au mutat în Tarsul Ciliciei cu cinstitul titlu de cetăţeni romani, pentru care Pavel după aceea s-a numit şi roman.

Sfinţii Petru si Pavel sunt prăznuiţi împreună, pentru că au murit în aceeaşi zi, de 29 iunie a anului 67 d.

Hr.

Însă, cei doi apostoli au primit moarte martirică în mod diferit: Pavel, pentru că era cetătean roman, a fost omorât prin decapitare, iar Petru a fost răstignit cu capul în jos.

Sfântul Apostol Pavel s-a născut în Tars, din familie de evrei, părinţii săi fiind cetăţeni romani.

A făcut studii religioase la Ierusalim, l-a avut profesor pe marele cărturar iudeu Gamaliil.

De la el a învăţat Pavel adâncul scripturilor, tâlcul prorocilor, puterea Legii lui Moise, psalmii lui David şi sfinţenia templului, pentru care era plin de atâta râvnă, spune părintele Cleopa.

Saul, numele său dinainte de botez, era un zelos apărător al Legii Vechi şi aprig prigonitor al Bisericii lui Hristos.

Pe calea Damascului însă i se arătă în vedenie Iisus Hristos, îi spune greşala, îi ridică sufletul până la al treilea cer (II Corinteni 12, 2), îi descoperă taina creştinătăţii şi îl trimite să vestească Evanghelia mântuirii la neamuri.

În Damasc Saul a primit botezul de la Apostolul Anania (Fapte 9, 17-18).

Apoi a stat trei ani în pustiul Arabiei, pregătindu-se cu multe rugăciuni, cu post şi cu lacrimi pentru noua sa misiune.

De aici, Pavel s-a suit la Ierusalim să-i vadă pe Sfinţii Apostoli, de unde i s-a încredinţat vestirea Evangheliei, începând din Antiohia.

După convertirea de pe drumul Damascului, Sfântul Apostol Pavel a propovăduit cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos în timpul celor trei călătorii misionare ale sale, atât printre cei de un neam cu el, dar mai ales printre cei de alt neam: în Grecia, Atena, Corint, Asia, Macedonia până la Roma.

De aceea, Sfântul Pavel a fost numit „Apostol al Neamurilor”.

A fost martirizat la Roma prin tăierea capului, în aceeaşi zi cu Sfântul Apostol Petru, în 29 iunie 67.

În fiecare colț al României există tradiții și obiceiuri specifice pentru această sărbătoare.

 Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este denumită și Sânpetru de vară, zi care marchează mijlocul verii agrare și începutul secerișului.

Obiceiuri și tradiții:- Oamenii nu au voie să muncească, nici la câmp, şi nici în gospodărie;- În această zi nu se spală, nu se aruncă gunoiul din casă şi nu se toarce, iar oamenii trebuie să meargă la biserică;- Femeile nu au voie să mănânce mere dacă vor să fie sănătoase;- În această zi nu se scutură merii, pentru ca ogoarele să fie protejate de grindină;- O altă tradiție spune că dacă în data de 29 iunie tună și fulgeră, atunci nucii vor da fructe cu viermi;- În această zi femeile obișnuiesc să împartă pahare sau oale cu apă pentru ca persoanele decedate să aibă ce bea în lumea de dincolo.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns