În scopul depistării unor afecţiuni grave, pacienții asigurați și neasigurați vor beneficia de noi pachete de servicii medicale gratuite, potrivit noului contract-cadru care va intra în vigoare de la 1 iulie.
Un prim pachet de servicii medicale decontate a fost anunțat la finalul lunii trecute, iar acum Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță extinderea pachetului de medicină primară.
Astfel, în asistenţa medicală primară se prevede ca medicii de familie să poată trimite şi persoanele neasigurate la analize şi la consultaţii de specialitate decontate de casa de asigurări de sănătate, în cazul în care respectivul pacient ar putea avea o boală oncologică.
Pachetele de servicii medicale vor fi valabile atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru persoanele neasigurate, și vizează diagnosticarea unor afecțiuni grave, precum cancer, hepatita cronică de tip B și C sau HIV/SIDA la gravide.
Medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere şi pentru persoanele neasigurate, în vederea testării acestora pentru virusurile hepatitice B şi C, precum şi pentru virusul HIV la gravidă, analizele respective urmând de asemenea să fie decontate de CAS.
În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate clinică vor fi acordate servicii persoanelor neasigurate pentru depistarea şi confirmarea diagnosticului de afecţiune oncologică, respectiv consultaţii, proceduri diagnostice şi servicii medicale în scop diagnostic-caz.
Și medicii de specialitate vor emite bilete de trimitere la analize şi către unităţile sanitare cu paturi, pentru spitalizări de zi, în vederea confirmării afecţiunii oncologice.
Pentru serviciile de diagnosticare oncologică acordate persoanelor neasigurate, finanţarea nu se va face din contribuţiile plătite de asiguraţi, ci de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, la fel urmând să se finanţeze şi testeze persoanelor neasigurate în scopul depistării hepatitelor cronice B şi C, precum şi a infecţiei HIV la gravidă.
Pentru persoanele asigurate se introduc servicii psihologice specializate, furnizate de psihologi cu formare complementară în psiho-oncologie, recomandarea acestui tip de servicii putând fi făcută de medicii specializaţi sau supraspecializaţi în chirurgie oncologică, oncologie medicală, hematologie, oncologie şi hematologie pediatrică, radioterapie, precum şi de medicii care acordă servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriu.
În România sunt 207.
722 de pacienţi cu cancer, inclusiv 2.
700 de copii minori care suferă de afecţiuni oncologice, potrivit datelor prezentate în februarie 2024 de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro