Andreea Tobias La câteva săptămâni după ce şi-a cerut scuze pentru că a folosit un cuvânt extrem de jignitor la adresa homosexualilor, Papa Francisc repetă greşeala.
Papa Francisc, acuzat că a folosit din nou un termen insultător faţă de comunitatea gay Papa Francisc a făcut iniţial această remarcă în cadrul unei întâlniri cu uşile închise cu episcopii luna trecută, când a descris colegiile de preoţie ca fiind deja prea pline de „frociaggine”, o insultă în italiană extrem de ofensatoare.
Potrivit agenţiei de presă ANSA, Papa a repetat termenul marţi, în timp ce se întâlnea cu mai mulţi preoţi, spunând că există un aer de „frociaggine” la Vatican şi că ar fi mai bine ca tinerilor cu tendinţe homosexuale să nu li se permită să intre în seminar.
Vezi mai multe articole din categoria social Rugat să răspundă la ultima informaţie, Vaticanul a indicat o declaraţie pe care a emis-o cu privire la întâlnirea de marţi cu preoţii, în care Papa a reiterat necesitatea de a primi persoanele homosexuale în Biserică şi nevoia de prudenţă în ceea ce priveşte posibilitatea ca acestea să devină preoţi.
În timpul întâlnirii din 20 mai, care a avut loc cu uşile închise, acesta ar fi reiterat că homosexualilor nu ar trebui să li se permită să devină preoţi.
Atunci, Vaticanul spunea că părerea Papei este că în Biserică este loc pentru toţi: „Papa nu a avut niciodată intenţia de a jigni sau de a se exprima în termeni homofobi şi îşi cere scuze faţă de cei care s-au simţit jigniţi de folosirea unui termen semnalat de alţii”.
Potrivit Il Messaggero, comentariile Papei au fost făcute în timpul unei sesiuni informale de întrebări şi răspunsuri la întâlnirea anuală a episcopilor, la care au participat peste 200 de membri ai clerului.
Unii care au încercat să îl apere spunând că spaniola şi nu italiana este limba sa maternă, iar Papa a făcut gafe lingvistice în trecut când a vorbit într-o altă limbă decât cea maternă.
Corriere della Sera a citat episcopi care se aflau în sală şi care au sugerat că Papa, ca argentinian, ar fi putut să nu-şi dea seama că termenul italian pe care l-a folosit era ofensator.
Papa Francisc a fost creditat ca fiind cel care a condus Biserica Romano-Catolică să adopte o abordare mai primitoare faţă de comunitatea LGBT+.
În 2013, el a declarat: „Dacă o persoană este gay şi îl caută pe Dumnezeu şi are bunăvoinţă, cine sunt eu să judec?”.
Anul trecut, el a permis preoţilor să binecuvânteze cuplurile de acelaşi sex.
Dar, în 2018, el le-a spus episcopilor italieni să verifice cu atenţie candidaţii la preoţie şi să respingă pe oricine este suspectat că este homosexual.