Un constănțean ar fi încercat să păcălească alte 3 persoane prin diverse firme înființate lăsându-le datorii la Stat / Cum funcționează colaborarea Ministerul Finanțelor – ANAF cu Poliția

Spread the love

Polițiștii au făcut percheziții în Constanța la locuințele și birourile unei persoane, fiind cercetată pentru infracțiuni de evaziune fiscală.

Asta se întâmpla pe 23 mai 2024, conform unui document transmis de Inspectoratul General al Poliției Române la solicitarea HotNews.

ro.

S-a stabilit că aceasta ar fi înființat 4 societăți comerciale, pe numele a trei persoane, ar fi controlat în mod nemijlocit activitatea economică a societăților comerciale și ar fi obținut venituri, însă nu ar fi reținut și nu ar fi plătit către bugetul consolidat al statului contribuțiile cu reținere de la sursă.

Ulterior, ar fi abandonat activitatea firmelor cu scopul de a lăsa obligațiile fiscale neachitate în sarcina respectivelor persoane, prejudiciul cauzat fiind de 420.

000 de lei.

*Scopul solicitării noastre a fost de a înțelege dacă se întâmplă ceva cu datele transmise de ANAF către Poliție pe modificările fiscale care au avut loc în 2022.

Conform Legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale (241/2005) constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor.

Acesta este un articol introdus în urmă cu câțiva ani în Lege.

De atunci, ANAF a tot trimis informații către Poliție.

Conform datelor transmise, în anul 2023 au fost înregistrate 1.

756 de dosare care privesc infracțiunea respectivă, dintre care 661 de dosare penale au fost înregistrate în baza sesizării structurilor din cadrul Ministerului Finanțelor și 1.

095 de dosare penale înregistrate ca urmare a sesizărilor din oficiu.

De asemenea, în trimestrul I 2024, au fost înregistrate 805 dosare, dintre care 441 de dosare penale înregistrate în baza sesizării structurilor din cadrul Ministerului Finanțelor sau Administrația Fondului de Mediu și 364 de dosare penale înregistrate ca urmare a sesizărilor din oficiu.

Un alt caz, pe baza aceleiași prevederi din Legea respectivă, este de la Giurgiu.

Pe 28 mai 2024, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Giurgiu au pus în aplicare 6 mandate de perchezitie domiciliară în județele Giurgiu și Ilfov, la domiciliile unor persoane fizice și juridice.

Cercetările au fost tot pentru evaziune fiscală.

Conform Poliției, reprezentanții unei societăți comerciale, în perioada martie-septembrie 2022, ar fi livrat către 3 operatori economici cantități însemnate de deșeuri feroase și neferoase, în valoare de aproximativ 27 milioane de lei.

Ulterior, sumele au fost virate în conturile societății și retrase prin intermediul cardurilor bancare.

Din probatoriul administrat a rezultat ca bugetul general consolidat a fost prejudiciat cu 4.

835.

374 de lei, ca urmare a neînregistrării în actele contabile ale societății a facturilor fiscale de livrare deșeuri, precum și a neachitării contribuției fondului de mediu.

Sursă foto: Dreamstime.

com

Lasă un răspuns