Tatuajele permanente implică injectarea de cerneală colorată în stratul intermediar al pielii (derm) format din țesut conjunctiv și numeroase structuri precum vase de sânge și terminații nervoase cu rol crucial în menținerea sănătății pielii.
Cerneala pentru tatuaje poate provoca alergii, poate fi contaminată și poate conține inclusiv pigmenți care nu au fost testați în prealabil și nu au fost aprobați pentru o astfel de utilizare de către autoritățile de reglementare.
Iar acestea nu sunt singurele riscuri pe care le implică tatuajele permanente.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), cel puțin 12% dintre europeni au tatuaje.
În grupa de vârstă 18-35 de ani, procentul celor tatuați este probabil de două ori mai mare.
În categoria tatuajelor este inclus și machiajul permanent, cum ar fi eyeliner-ul, conturul buzelor sau al sprâncenelor.
Infecția reprezintă unul dintre riscurile majore asociate tatuajelor permanente.
Atunci când pielea este penetrată repetitiv cu un ac pentru a introduce cerneală în straturile profunde, există întotdeauna posibilitatea ca bacteriile să pătrundă în organism.
Pentru a minimiza acest risc, este esențial ca saloanele de tatuaje să respecte cu strictețe protocoalele de igienă și să utilizeze echipamente sterilizate.
Cu toate acestea, infecțiile pot apărea și din cauza cernelei contaminate cu bacterii, mucegai sau alte microorganisme.
Folosirea apei nesterilizate pentru diluarea pigmenților reprezintă unul dintre factorii de risc, deși nu singurul.
Nu există o metodă sigură de a spune dacă un tip de cerneală este 100% sigur fără testare prealabilă, mai ales că cerneala poate fi contaminată chiar dacă recipientul este sigilat sau eticheta indică faptul că produsul este steril.
Tratamentul timpuriu al infecției este esențial pentru a preveni complicațiile grave și răspândirea infecției și pentru a asigura vindecarea completă a zonei afectate.
Infecțiile mai agresive pot provoca febră mare, tremurături, frisoane și transpirații.
Tratarea unor astfel de infecții ar putea necesita o varietate de antibiotice sau chiar spitalizare și/sau intervenții chirurgicale.
Reacțiile alergice la cerneala pentru tatuaje reprezintă un alt risc asociat procedurii.
Unele persoane pot dezvolta reacții alergice la anumite tipuri de cerneală, în special la culorile roșii sau verzi, deși pot apărea și la alte nuanțe sau componente ale cernelei.
Aceste reacții alergice pot varia în ceea ce privește severitatea, de la ușoare și iritante până la reacții mai grave și extinse.
De precizat este că reacțiile alergice la cerneala folosită pentru tatuaje pot să se manifeste nu doar imediat după realizarea tatuajului, ci și după o perioadă de timp mai lungă.
În cazuri rare, pot apărea reacții alergice și după ani de zile de la realizarea tatuajului.
În cazul în care observi oricare dintre aceste simptome sau alte semne de reacție alergică după ce ai făcut un tatuaj, este important să te adresezi medicului.
Tratamentul și managementul corespunzător al reacțiilor alergice pot fi dificile, având în vedere că pigmentul nu e ușor de îndepărtat și pot implica utilizarea de medicamente antialergice sau alte intervenții medicale adecvate pentru a reduce simptomele și a preveni complicatiile.
Tatuajele pot duce, uneori, la inflamații cutanate specifice, precum granuloamele și cicatricile cheloide, care pot afecta aspectul și starea pielii.
Ambele sunt reacții ale corpului la procesul de tatuare și sunt influențate de factori genetici și de modul în care pielea reacționează la procesul de vindecare.
Granuloamele sunt mici noduli sau umflături roșii sau roz și reprezintă o reacție a sistemului imunitar la prezența materialului străin, în acest caz cerneala.
Acești noduli pot să apară în zona tatuată și să fie vizibili, dar în general nu sunt dureroși și nu reprezintă un risc major pentru sănătate.
Cicatricile cheloide sunt cicatrici groase care pot apărea în timpul procesului de vindecare.
Acestea reprezintă o reacție exagerată a corpului la vindecarea pielii și pot rezulta în formarea unor cicatrici groase, umflate, uneori pruriginoase și chiar dureroase.
Aceste cicatrici pot depăși granițele zonei tatuate inițiale și pot fi mai vizibile sau neplăcute din punct de vedere estetic.
De obicei, tratamentul poate include terapii locale sau proceduri medicale pentru a gestiona inflamația și pentru a ameliora aspectul pielii.
Pe lângă toate acestea, dacă acul și echipamentele nu sunt sterilizate adecvat sau nu sunt utilizate în mod igienic, există riscul de a intra în contact cu agenți patogeni, cum ar fi virusurile hepatitei B și C sau virusul imunodeficienței umane (HIV).
Hepatita B, hepatita C și HIV sunt boli serioase, transmisibile prin sânge, care pot fi răspândite în cazul utilizării acelor nesterilizate sau al echipamentelor contaminate în procesul de tatuare.
Aceste boli pot avea consecințe grave pentru sănătate pe termen lung, afectând ficatul (în cazul hepatitelor) sau sistemul imunitar (în cazul HIV).
Pentru a minimiza riscul de transmitere al acestor boli, este crucial ca tatuajele să fie realizate într-un salon profesionist, care respectă cu strictețe standardele de igienă și sterilizare al echipamentelor.
Tatuatorii profesioniști folosesc ace sterile, echipamente de unică folosință sau sterilizate corespunzător și respectă protocoalele stricte de igienă pentru a preveni răspândirea bolilor.
Cât despre tatuajele cosmetice, cum ar fi cele pentru sprâncene sau buze, acestea sunt, în esență, același lucru ca și tatuajele corporale.
Așa că implică aceleași riscuri: infecții, reacții alergice și inflamații ale pielii.
În plus, deoarece aceste tatuaje sunt adesea realizate de persoane care nu sunt tatuatori profesioniști, există un risc mai mare de erori, cum ar fi culoarea sau forma greșită.
De asemenea, au existat rapoarte despre persoane cu tatuaje sau machiaj permanent care s-au confruntat cu umflături sau senzații de arsură în zonele tatuate atunci când au fost supuse testelor de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN).
Aceste situații apar doar rar și, aparent, fără efecte persistente.
De asemenea, au existat rapoarte despre pigmenții din tatuaje care interacționează cu calitatea imaginii RMN.
Aceste situații tind să apară în principal atunci când o persoană cu eyeliner permanent face RMN la nivelul ochilor.
Așadar, este indicat să informezi medicul radiolog dacă ai tatuaje în zonele examinate prin RMN.Sursa foto: Dreamstime.com