Elveţia a trimis 160 de invitaţii de participare la summitul pentru pace privind Ucraina. Câte răspunsuri pozitive a primit

Spread the love

Aproape 90 de ţări şi organizaţii, jumătate dintre ele europene, au confirmat participarea la summitul pentru pace privind Ucraina găzduit de Elveţia în weekend, în ciuda refuzului Rusiei de a participa la conferinţă.

Elveţia a trimis 160 de invitaţii de participante la summitul pentru pace privind Ucraina.

Câte răspunsuri pozitive a primit Anunţul a fost făcut de preşedintele Elveţiei, Viola Amherd.

„Aceasta nu este propagandă”, a spus Amherd.

„Este vorba despre baza ajutorului umanitar oferit de Elveţia şi despre începerea unui dialog”.

Au fost în jur de 160 de invitaţii, dar Amherd a explicat că „nu este o dezamăgire” pentru guvernul elveţian că mai puţin de 100 au anunţat până acum participarea.

Ministrul elveţian de externe Ignazio Cassis a declarat că ţara a recunoscut în mod repetat că nu poate exista un proces de pace fără Rusia.

„Întrebarea nu este dacă Rusia va fi la bord, întrebarea este când”, a spus el, adăugând că Elveţia este în contact frecvent cu autorităţile de la Moscova în legătură cu conferinţa.

Vezi mai multe articole din categoria social Între timp, Kremlinul a comentat rezultatul alegerilor europarlamentare şi a constatat cu amărăciune că majoritatea în Parlamentul UE rămâne pro-ucraineană.

„Majoritatea viitorului Parlament European va fi pro-european şi pro-Ucraina, dar compoziţia sa trebuie încă analizată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând rezultatul votului, după cum a raportat Ria Novosti.

„Dinamica de creştere a popularităţii partidelor de dreapta este vizibilă cu ochiul liber şi, în ciuda faptului că deocamdată pro-europenii îşi menţin poziţia de lider, cu timpul, partidele de dreapta le vor împiedica”, a adăugat Peskov.

Probleme şi pentru Kiev, unde preşedintele Agenţiei de Stat pentru Reconstrucţie a Ucrainei, Mustafa Nayem, a demisionat, invocând „obstacole sistemice” care „îl împiedică să-şi exercite” atribuţiile „eficient”: Nayem însuşi a scris asta astăzi pe Facebook.

Potrivit lui Nayem, din noiembrie anul trecut, echipa Agenţiei „a început să se confrunte cu opoziţie constantă, rezistenţă şi crearea de obstacole artificiale”.

„Evident, nu ne-am adaptat întotdeauna la stilul şi echipa administraţiei publice de astăzi.

Şi nu exclud că vor exista încercări de persecutare şi discreditare a muncii noastre în spaţiul public.

Înţeleg responsabilitatea care revine echipei noastre, îmi voi îndeplini atribuţiile până când Guvernul va decide demisia mea şi transmite problema succesorilor mei”, conchide Nayem.

Lasă un răspuns