Deficitul comercial al României: creștere cu 3 milioane de euro/oră în primele 4 luni. Importurile au crescut la 14 milioane de euro/oră

Spread the love

România a avut în primele 4 luni un deficit comercial (importuri minus exporturi) de peste 9,3 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate luni de Statistică.

Asta înseamnă că în fiecare oră din cele 120 de zile scurse de la începutul anului, deficitul creștea cu alte 3 milioane de euro.

Exporturile au fost de 10,8 milioane de euro în fiecare oră din primele 4 luni, în vreme ce importurile au fost de 14 milioane de euro/oră.

Deficitul comercial este, alături de cel bugetar, una din vulnerabilitățile importante ale economiei.

Pe de o parte, veniturile statului sunt mult mai mici decât cheltuielile iar pe de altă parte exporturile sunt mult mai mici decât importurile.

O perioadă deficitul comercial începuse să se corecteze.

Acum însă, tendința e de amplificare, punând o presiune pe cursul de schimb euro/leu.

„Evoluția exportului net a redevenit însă puternic contracționistă în trimestrul IV 2023, în condițiile în care variația anuală a volumului importurilor de bunuri și servicii a crescut mult mai pronunțat, reintrând în teritoriul pozitiv și devansând-o astfel pe cea a volumului exporturilor.

Drept urmare, deficitul balanței comerciale și cel de cont curent au înregistrat o creștere în termeni anuali în acest interval – după trei trimestre de comprimare -, ce a fost accentuată în cazul celui din urmă de înrăutățirea considerabilă a soldului balanței veniturilor primare”, au semnalat mai mulți membri ai Consiliului de Administrație al BNR.

În perioada 1.

I-30.

IV 2024, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,2% la export şi 36,1% la import) şi alte produse manufacturate (29,4% la export şi 28,4% la import), mai arată INS.

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1.

I-30.

IV 2024 a fost de 22736,5 milioane euro la expedieri şi de 29903,6 milioane euro la introduceri, reprezentând 72,7% din total exporturi şi 73,6% din total importuri.

Potrivit aceleiași instituții, valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada 1.

I-30.

IV 2024 a fost de 8551,7 milioane euro la exporturi şi de 10705,5 milioane euro la importuri, reprezentând 27,3% din total exporturi şi 26,4% din total importuri.

Lasă un răspuns