Extrema dreaptă a crescut în urma alegerilor europarlamentare de duminică, la fel și popularii europeni, în vreme ce Verzii și liberalii au scăzut.
Dar câteva personaje politice s-au remarcat în mod deosebit.
Ursula von der LeyenPreședinta Comisiei Europene a ieșit din votul de duminică ușor avantajată de o posibilă coaliție formată din socialiști, liberali și propriul său partid de centru-dreapta, Partidul Popular European (PPE).
Împreună, aceste trei grupuri – care au sprijinit-o în timpul actualului său mandat – au aproximativ 407 voturi în noul Parlament European, scrie Politico.
Ea are nevoie doar de 361 de voturi în Parlament pentru a-și asigura un al doilea mandat, însă posibilitatea unor dezertări înseamnă că victoria ei nu este încă un lucru sigur.
Ea va avea nevoie, de asemenea, de sprijinul liderilor naționali ai Uniunii Europene în cadrul Consiliului European.
Cu toate acestea, PPE este bine poziționat pentru a-i asigura lui von der Leyen un nou mandat.
Manfred Weber, liderul PPE, i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz și președintelui francez Emmanuel Macron să o susțină pe von der Leyen pentru încă cinci ani.
PPE a câștigat în Germania, Spania, Polonia, Bulgaria, Bulgaria, Slovenia, Lituania, Luxemburg, Cipru, Letonia, Estonia, Finlanda, Croația și Grecia.
De asemenea, au obținut șase locuri în Olanda, depășind așteptările.
Giorgia MeloniLidera dreptei italiene a câștigat alegerile din Italia, cu o diferență mare în fața rivalilor săi.
Astfel, alături de polonezul Donald Tusk, ea este unul dintre puținii lideri ai unei țări mari din UE care a obținut o victorie.
Ea pare să își fi îmbunătățit cota de voturi față de alegerile din 2022.
Extrema dreaptă în general, Marine Le Pen în specialVictoria Adunării Naționale, partidul de extrema dreaptă al lui Marine Le Pen a fost marea știre a serii, după ce performanța sa puternică l-a determinat pe Macron să dizolve parlamentul și să convoace noi alegeri.
Dar partidele de extremă-dreapta au ieșit pe primul loc și în Austria, pe doi în Olanda, Germania și România.
Și Reconquista lui Éric Zemmour, a intrat de asemenea, în Parlament.
Socialiștii Politico îi vede pe socialiști printre câștigători, la nivel european ei și-au menținut numărul de locuri, clasându-se pe locul al doilea în țări mari precum Spania și Italia și pe un strâns loc trei în Franța, unde Raphaël Glucksmann pare să fi resuscitat centrul-stânga.
Nu și în Germania, unde socialiștii lui Scholz au ocupat un trist loc trei, în spatele partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania.
Péter MagyarUn fost aliat devenit rival al premierului ungar Viktor Orbán, Magyar a devenit imaginea de necontestat a opoziției din Ungaria, obținând aproximativ 30% din voturi, un rezultat fenomenal, ținând cont că și-a construit partidul în câteva luni.
Roberta MetsolaPreședinta malteză a Parlamentului European a obținut un loc în plus pentru partidul său.
Presa malteză a relatat că ea a devenit cel mai votat candidat la europarlamentare de când țara a aderat la UE.
Emmanuel MacronPreședintele francez a primit o lovitură după ce partidul său s-a clasat pe locul al doilea, mult în urma grupării lui Marine Le Pen.
El a anunțat deja dizolvarea parlamentului și declanșarea de alegeri anticipate.
Olaf ScholzSocial-democrații cancelarului german au fost zdrobiți de creștin-democrații de centru-dreapta și depășiți și de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania.
Cu doar 14% din voturi, SPD a obținut cel mai slab rezultat la un scrutin național din ultimul secol.
Scholz se confruntă cu apeluri din partea dreptei de a urma exemplul lui Macron și de a convoca alegeri anticipate.
Verzii După o performanță puternică în 2019, Verzii au încasat o bătaie cruntă în Germania, alunecând de la 21 de locuri la aproximativ 12, în vreme ce în Franța au depășit cu greu pragul.
În total, au pierdut aproximativ 19 locuri în Parlamentul European, într-o noapte sumbră pentru militanții pentru climă.
Făcându-și curaj, unul dintre candidații principali ai partidului, europarlamentarul olandez Bas Eickhout, a declarat că Verzii vor încerca să joace un rol „constructiv” în discuțiile de coaliție – asta dacă von der Leyen este interesată să discute cu ei.
Liberalii RenewFaptul că au rămas al treilea grup politic din Parlamentul European le oferă o vagă mângâiere, dar un lucru este totuși clar, liberalii Renew au pierdut 22 de locuri.
Iar partidul lui Macron este unul dintre vinovați.
Viktor OrbánLiderul naționalist maghiar s-a descurcat mai rău decât se aștepta, după ce a avut de înfruntat o provocare acerbă din partea noului său rival, Peter Magyar.
Deși partidul său, Fidesz, a obținut 43,8% din voturi, acesta a fost cel mai slab rezultat obținut vreodată la alegerile pentru Parlamentul European.
Matteo SalviniPartidul Liga, al vicepremierului italian, care a obținut 34% din voturi în 2019 și care prezidează în prezent grupul de extremă-dreapta Identitate și Democrație, a obținut de data aceasta mai puțin de 9%, ceea ce îl plasează la egalitate cu Forza Italia.
O veste proastă pentru Salvini.