Partidul naționalist flamand N-VA (Noua Alianță Flamandă) este pe cale să rămână cel mai mare partid din parlamentul belgian, în timp ce liberalii premierului Alexander De Croo s-au prăbușit, punând țara pe calea unor luni de discuții dificile pentru o coaliție, potrivit Reuters.
N-VA părea să fi ținut în frâu ascensiunea Vlaams Belang (Interesul flamand), un partid de extremă dreapta care dorește divizarea Belgiei și care, potrivit sondajelor de opinie dinaintea alegerilor, ar fi învingător în nordul țării, vorbitor de limbă olandeză.
Cu 61% din voturi numărate, N-VA avea un avans clar față de Vlaams Belang, partidul lui De Croo revenind pe locul șase în Flandra, potrivit rezultatelor parțiale publicate pe site-ul ministerului de interne.
Nici N-VA, nici Vlaams Belang nu fac parte din actuala coaliție guvernamentală formată din șapte partide.
În sudul francofon al Belgiei, rezultatul a fost mai puțin clar, cu mai puține voturi numărate.
Liberalii și socialiștii se luptau pentru primul loc.
În lunile următoare, discuțiile vor încerca să creeze o coaliție de guvernare între partidele de centru-dreapta din nordul vorbitor de olandeză și partidele mai înclinate spre stânga din sudul francofon.
Într-adevăr, Belgia deține recordul mondial pentru cea mai lungă perioadă de formare a unui guvern, care a durat 541 de zile în 2010-2011.
„Formarea guvernului în Belgia durează întotdeauna mult timp și asta se așteaptă și acum”, a declarat Carl Devos, profesor de politică la Universitatea Ghent.
Guvernul lui De Croo va rămâne în funcție în calitate de interimar.
Una dintre celelalte lecții ale votului este declinul ecologiștilor, care s-ar putea trezi excluși din coalițiile cu care erau asociați la Bruxelles și în Valonia, potrivit AFP.
Începând cu aceste alegeri europene, cetățenii pot vota de la vârsta de 16 ani.
Plus de 800.
000 jeunes 🇧🇪 sont appelés aux urnes aujourd’hui pour la première fois !🗳️ C’est le cas notamment de la Princesse Elisabeth, du Prince Gabriel, du Prince Emmanuel et de la Princesse Eléonore, à Laeken.
pic.
twitter.
com/hZ1Dm1qrl5Cei care nu participă la procesul electoral pot fi sancționați cu amendă, iar dacă nu votează la patru alegeri în decurs de 15 ani, își pot pierde dreptul de vot.
Belgienii votează duminică nu doar la europarlamentare, dar și în alegerile municipale și federale.