Elevii din municipiul Cluj-Napoca vor beneficia, din anul școlar 2024-2025, de vouchere culturale, prin care vor putea plăti intrarea la muzee, își vor putea cumpăra cărți sau vor putea planifica excursii. „Venim cu un proiect, pe care îl vom implmenta împreună cu școlile clujene, de acordare de vouchere culturale pentru elevi.
Modelul este cel din legea învățământului preuniversitar, din legea educației naționale.
Acolo scrie că, începând cu anul școlar 2024-2025, copiii de clasa a XII-a vor beneficia de un voucher cultural de 250 de lei pentru a participa la activități culturale, pentru a merge la muzee, pentru a cumpără cărți, pentru a face excursii culturale.
Guvernul a gradat pe ani, începe cu cei care sunt anul viitor școlar în clasa a XII-a.
Este o clasă care nu este prinsă în programul acesta multianual, este clasa a IX-a, care începe în 2024-2025.
Atunci, Primăria municipiului Cluj-Napoca va asigura din toamnă elevilor care vor începe clasa a IX-a posibilitatea de a accesa un voucher educațional de 300 de lei, mărit de noi de la 250 de lei cât dă guvernul.
Prin aceasta, susținem dimensiunea culturală a elevilor prin participarea lor la spectacole, la expoziții, achiziționare de cărți, vizite la muzee sau excursii culturale.
Anul următor urmează altă clasă.
Obiectivul este ca niciun elev din ciclul I-XII să nu fie omis de la a beneficia de voucherele culturale.
Susținem sectorul cultural și sensibilizăm tinerii în ceea ce privește importanța culturii.
E important telefonul mobil, dar cultura adevărată se face la teatru, operă, muzee și prin carte cumpărată sau excursii cuturale.
Clujul performează prin educație, cultură și inovare.
(…) Această investiție se cifrează undeva până la 1,5 milioane de lei pe un an școlar, o cifră pe care municipiul și-o poate permite, fiind vorba de circa 3.000 de elevi care s-ar încadra”, a explicat primarul Emil Boc, marți, într-o conferință de presă.Tot de la toamnă, elevii vor putea beneficia de vouchere sportive, pentru înscrierea în cluburile sportive din municipiu, măsură menită să promoveze padiunea pentru sport în rândul celor mici și să combată sedentarismul.„Rapoartele ne arată că avem cea mai înaltă rată de obezitate la adolescenți din Uniunea Europeană.
Mâncăm nesănătos, nu facem mâncare, stăm prea mult la calculator.
Încurajăm copiii să facă alte activități extrașcolare decât cele pe care le fac în contact cu profesorii.
Avem nevoie de încurajarea sportului prin orice mijloc.
În consecință, tot din anul școlar 2024 – 2025, vom da posibilitatea ca, începând cu clasa a III-a, să acordăm vouchere sportive, în valoare de 500 de lei, pentru a se înscrie la un club și a practica un sport.
Anul următor, vom lua o altă clasă, astfel încât, în tot ciclul I-XII, copiii să beneficieze de un voucher sportiv, astfel încât «să prindă gustul» pentru sport, fie că e vorba de înot, scrimă, judo, tenis, handbal, orice sport recunoscut de o federație.
Familiile pot completa diferența, astfel încât copiii să practice sport, să îi scoatem pe copii din sedentarism și să nu devină adulți cu probleme de sănătate. Dacă sunt adolescenți care sunt obezi, gândiți-vă care o să fie presiunea pe sistemul de sănătate peste câțiva ani.
Ce facem acum este o investiție cu recuperare pe termen mediu și lung, prevenim bolile de mai târziu.
Trebuie să pregătim regulamentele aferente, de aceea pornim doar din toamnă aceste proiecte”, a mai arătat primarul Emil Boc.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News CITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.ro