Consumul populației și investițiile au fost principalele două motoare ale creșterii economiei în primul trimestru, arată datele provizorii transmise vineri de Statistică.
Cheltuielile pentru consums-au majorat cu 3,3%, contribuind cu +2,2% la creşterea PIB, mai spun reprezentanții INS, aceștia adăugând și faptul că formarea brută de capital fix (investițiile) au crescut în volum cu 6,6%, contribuind cu +1,3% la creşterea PIB.
PIB-ul se măsoară și după categoriile de resurse .
După această metodă, la creșterea economică din trimestrul I 2024 (faţă de trimestrul I 2023), au contribuit în mod deosebit următoarele ramuri:- Informațiile și comunicațiile (+0,2%), cu o pondere de 8,9% la formarea PIB şi care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 2,0%;- Activităţile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (+0,2%), cu o pondere de 2,6% la formarea PIB şi care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 7,0%;- Administrația publică și apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învățământul; sănătatea și asistența socială (+0,1%), cu o pondere de 15,0% la formarea PIB şi care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 0,9%;- Impozitele nete pe produs (+0,6%), cu o pondere de 8,3% la formarea PIB şi care au înregistrat o creștere a volumului lor cu 6,0%.
O contribuţie negativă la creșterea PIB a înregistrat-o industria (-0,2%), cu o pondere de 18,3% la formarea PIB şi care a înregistrat o scădere a volumului de activitate cu 1,1%.
„Ne așteptăm ca vânzările cu amănuntul să se încheie în acest an cu o creștere de +6,5%, o accelerare semnificativă de la +1,8% în 2023.
Piața muncii este într-o formă bună, cu rata șomajului în scădere, creștere puternică a salariilor reale și o creștere a locurilor noi de muncă.
Gospodăriile au în continuare un exces de economii care ar trebui să susțină vânzările cu amănuntul pe tot parcursul anului 2024.
Evoluția vânzărilor cu amănuntul de până acum confirmă așteptările noastre pentru o redresare puternică a consumului privat în 2024, care ar trebui să susțină o accelerare a creșterii PIB la +2,6% în 2024 de la + 2,1% în 2023”, arată un raport de cercetare al Erste Bank.
Economiștii din departamentul de cercetare al BRD estimează o creștere economică de 3,4% pentru acest an (și 3% pentru anul viitor).
Alte estimări ale instituțiilor interne sau internaționale variază între 2,8% și 3,3% în acest an: De menționat că această creștere este ne-uniform distribuită, confirmând că economia României turează cu viteze multiple.
În termeni absoluți, PIB- ul a crescut la circa 324,6 miliarde EUR (17.
030 EUR pe cap de locuitor), dar cu dezechilibre/inegalități în creștere.
București-Ilfov are un PIB pe cap de locuitor (la PPS) de 177% din media UE27, în timp ce regiunea Nord-Est a rămas blocată la sub 50%, arată un raport al BRD.