În ciuda discursurilor țărilor dezvoltate care insistă pe eliminarea combustibililor fosili, petrolul reușește în continuare să ungă rotițele economiei mondiale și în 2024.
Prețul benzinei și al motorinei reprezintă un indicator extrem de important, pentru că influențează, direct și indirect, mai toate prețurile din piața liberă.
Va mai dura ceva până când, spre exemplu, alimentele vor fi transportate doar cu flote electrice sau fermierii vor fi în situația de a nu mai avea nevoie de motorină pentru tractoare.
Tocmai de aceea, fluctuațiile prețurilor de carburanți la benzinării provoacă rapid nervi și dezbateri nu doar între șoferi, ci în întreaga societate.
De multe ori însă, oamenii nu știu exact pe cine și de ce ar trebui să fie supărați pentru creșterea prețurilor la benzină și motorină.
Cine e de vină când se scumpesc sau care sunt motivele reale din spatele creșterii de preț?Panorama a stat de vorbă cu experți din domeniu, pentru a vedea cum se formează prețul de la pompă, cât e el influențat de stat și, mai ales, cât de atenți trebuie să fim inclusiv la contextul internațional.
Citește integral pe Panorama.
ro