Un politician local din partidul Alternativa pentru Germania (AfD) a fost rănit într-un atac cu cuțitul în Mannheim, marți seara târziu, a anunțat miercuri agenția germană de presă dpa, citată de Reuters.
Incidentul are loc la doar câteva zile după un alt atac cu armă albă la o demonstrație anti-islam, în care un polițist a fost ucis – o traumă pentru comunitatea locală și un fenomen care pare tot mai frecvent în Germania.
Partidul extremist AfD a anunțat miercuri că politicianul rănit în Mannheim în urma unui atac cu cuțitul se află la spital și că autorul ar putea fi un activist radical de stânga, potrivit dpa.
Aceeași agenție de presă germană a precizat că atacatorul a fost reținut la scurt timp după incident, marți, în jurul orei 20:45 GMT.
Poliția locală a refuzat să comenteze incidentul, deocamdată.
În acest timp, procurorii federali germani au început ancheta în cazul precedentului atac, care a avut loc vineri, la un miting anti-islam organizat de AfD în Mannheim și s-a soldat cu moartea unui polițist.
Autoritățile suspectează în acest moment un motiv islamist se află la baza atacului din orașul situat în sud-vestul Germaniei, scrie Deutsche Welle.
Procurorul federal, cea mai înaltă autoritate de urmărire penală din Germania, cu responsabilități în materie de terorism, spionaj și drept penal internațional, se ocupă de acest caz din cauza „importanței sale deosebite”, a declarat o purtătoare de cuvânt.
Aceasta a precizat că se bănuiește că presupusul atacator, un cetățean afgan în vârstă de 25 de ani și rezident în Germania de nouă ani, care a fost împușcat de poliție și se află încă în spital, ar fi vrut să îi împiedice pe criticii islamului să își exercite dreptul la libertatea de exprimare.
Suspectul, care potrivit primelor informații nu avea cazier judiciar și nu era cunoscut de forțele de ordine germane, se confruntă cu posibile acuzații de omor, tentativă de omor și cinci capete de acuzare pentru vătămare corporală gravă.
Ministrul justiției, Marco Buschmann, din partea Partidului Democraților Liberi (FDP), partenerul liberal din guvernul de coaliție din Germania, a scris pe platforma X că există „indicii clare ale unui motiv islamist”.
El a adăugat că „Islamul aparține Germaniei, dar nu și islamismul” și a afirmat că „pericolul reprezentat de fanatismul religios și de islamismul radical rămâne mare”.
Aproximativ 8.
000 de persoane s-au adunat luni la Mannheim pentru a-i aduce un omagiu polițistului în vârstă de 29 de ani, care a murit duminică din cauza rănilor suferite în timpul atacului.
La eveniment au participat numeroși cetățeni din oraș, inclusiv lideri religioși creștini, musulmani și evrei sau politicieni locali.
După ce duminică s-a declarat „profund consternat” de moartea polițistului, cancelarul german Olaf Scholz urmează să facă joi o declarație privind securitatea națională în fața parlamentului german, Bundestag, potrivit unei scrisori a Cancelariei consultate de agenția germană de presă DPA.
Cu toate acestea, nu este clar dacă subiectul discursului lui Scholz va fi securitatea internă în urma atacului de la Mannheim sau politica externă, ca urmare a deciziei sale recente de a permite Ucrainei să folosească arme germane pentru a lovi ținte militare în interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Rusiei.
Tensiunile au crescut întotdeauna în Germania înaintea alegerilor, dar acest lucru nu poate explica valul de violențe cu care se confruntă acum politicienii germani, a observat o analiză recentă a agenției Reuters.
Și asta pentru că autoritățile au raportat deja mai multe incidente.
Atacatori îmbrăcaţi în negru l-au bătut atât de rău pe politicianul social-democrat Matthias Ecke în timp ce punea afişe electorale la Dresda, încât acesta a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală.
La Nordhorn, un bărbat a aruncat cu ouă într-un parlamentar, apoi l-a lovit cu pumnul în faţă.
La Berlin, un pensionar a lovit un senator în cap cu o sacoşă.
Acestea au fost doar trei dintre agresiunile pe care le-au suferit într-o singură săptămână din luna mai politicieni din Germania, pe fundalul demarării campaniilor electorale.
Atacurile soldate cu vătămări fizice s-au înmulţit – 22 astfel de violenţe au vizat politicieni până acum în acest an, comparativ cu 27 în întregul an 2023, a anunţat Oficiul Federal de Poliţie Judiciară.
Atmosfera s-a schimbat la rândul ei, încrâncenată de războaiele verbale de pe reţelele sociale şi de divizările şi retorica politicienilor populişti.
„Observăm o polarizare afectivă – când cei de altă părere devin ‘duşmani’”, a remarcat Stefan Marschall, politolog la Universitatea din Düsseldorf.
În general, atacurile verbale şi fizice asupra politicienilor din Germania s-au dublat din 2019, potrivit datelor guvernamentale.
Partidul cel mai expus a reieşit a fi Verzii, partener în coaliţia cancelarului Olaf Scholz.
Membrii săi au raportat anul trecut 1.
219 de incidente, de şapte ori mai mult decât în 2019.
Al doilea în această privinţă s-a clasat partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), cu 478 de incidente, apoi SPD al lui Scholz, cu 420.