Polițiștii și procurorii DIICOT și DNA fac zeci de percheziții în șase județe și în București, într-un dosar penal care vizează constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea şederii ilegale în România şi spălarea banilor.
Gruparea, condusă de un fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne, a generat „o stare de pericol la adresa securităţii naţionale, ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetăţeni străini, cu potenţial risc terorist”, potrivit procurorilor.
Peste o mie de cetățeni străini au obținut, contra unor sume cuprinse între 500 și 6000 de euro, avize de muncă prin încălcarea legii, spun anchetatorii.
În rețea sunt implicate și cadre active din Ministerul de Interne.
Conform DIICOT, în 2022, pe fondul apariției unui nou mod de operare vizând traficul de migranți (introducerea acestora în România cu vize de muncă, dar în scopul real de a le facilita trecerea către țări din spațiul Schengen), un fost angajat al Ministerului de Interne a inițiat și constituit un grup infracțional organizat prin intermediul a șapte firme (din care cinci cu același domiciliu fiscal) la care au aderat și alte societăți comerciale.
O parte ditre firme erau controlate de un colonel în rezervă, care după pensionare „a dezvoltat o metodă de obținere a unor beneficii materiale substanțiale prin intermediul unei firme înființată în scopul recrutării forței de muncă din străinătate”, spun procurorii DIICOT.
Anchetatorii mai arată că în perioada 2022 – iunie 2024 gruparea, formată din peste 37 de suspecți, cetățeni români și străini și 7 grupuri de firme însumând 31 de societăți comerciale cu sediile în Caraș-Severin, Timiș și Arad, a făcut trafic de migranți pe teritoriul României.
„Activitatea infracțională s-a desfășurat pe șase paliere, respectiv: unul format din liderii grupurilor de firme, urmat de persoanele din imediata apropiere a acestora și care îndeplineau diferite funcţii în cadrul societăţilor, un altul format din foste și actuale cadre ale MAI, un palier constituit din reprezentanții de drept și de fapt ai unor firme din județul Caraș-Severin racolate în același scop infracțional iar ultimele două paliere formate din alți membri ai grupului de crimă organizată, unii având sarcina de a permite folosirea imobilelor din proprietate lor ca locație pentru stabilirea domiciliului persoanelor ce primeau aviz de muncă în România, iar ceilalți ocupându-se de transportarea și transferarea migranților sosiți în România cu intenția de a pătrunde ulterior pe teritoriul altor state membre UE”.
Administratorii sau asociații firmelor au stabilit legături cu recrutorii din plan extern, iar angajații cetățeni români, membri ai grupului, au avut sarcina obținerii pentru persoanele recrutate a avizelor de muncă și a vizelor pentru dreptul de ședere în România.
„În acest scop au racolat angajați cu putere de decizie sau foști angajați cu influență asupra funcționarilor din cadrul birourilor Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara ale Inspectoratului General pentru Imigrări, generând astfel o stare de pericol la adresa securității naționale ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetățeni străini cu potențial risc terorist.
Până la acest moment, s-a stabilit că grupul infracțional a obținut eliberarea de avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale pentru un număr de 1.
181 cetățeni străini, majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80% ), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan, parte dintre aceștia părăsind România pentru a se îndrepta spre state europene mai dezvoltate economic, fără a avea vreun contact cu firma care i-a recrutat.
De asemenea, s-a stabilit că membrii grupului infracțional organizat, utilizând relații cu angajați ai Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin bazate pe acte de corupție, au facilitat șederea pe teritoriul României a unor cetățeni străini ale căror vize expiraseră și trebuiau returnați în țara de origine.
Pentru un aviz de muncă, migranții au plătit sume cuprinse între 500 – 1.
000 euro, iar cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul solicitat devenea mai mare, ajungând chiar şi la 5000 – 6.
000 euro pentru o persoană.
Surse judiciare au declarat pentru HotNews.
ro că în rețea sunt implicate și cadre de la subunități zonele ale Serviciului de Imigrări și că șeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin, Vali Mitruş, a fost ridicat marţi dimineaţă şi dus la audieri.
În acest dosar, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, împreună cu procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Caraş-Severin fac marţi 67 de percheziţii în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Argeş, Sibiu şi în Bucureşti.
Ancheta DIICOT se desfășoară în coordonare cu cercetări ale DNA, pentru infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2022 – 2023 de către funcționari publici din cadrul unor instituții publice din Caraș-Severin și Arad, în contextul îndeplinirii sau neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu în legătură cu migrația persoanelor, a transmis DNA într-un comunicat de presă.
Astfel, DNA a făcut șapte percheziții în Caraș-Severin și Arad, din care la Biroul pentru Imigrări al județului Caraș-Severin și la Serviciul Imigrări al județului Arad, au declarat pentru HotNews.
ro surse judiciare.
Marți, procurorii ar urma să pună în executare 40 de mandate de aducere, iar suspecții să fie audiați.