Săptămâna aceasta, când alegătorii vor merge la urne, un lucru e cert: aproape nici unul dintre ei nu se va gândi la Europa când va pune ștampila, scrie Politico, citat de Rador Radio România.
O mulțime de studii – și explozia ratelor absenteismului – demonstrează că cei mai mulți cetățeni ai blocului nici nu înțeleg și nici nu le pasă de votul pentru Parlamentul European.
Din acest motiv ei tind să voteze în funcție de preocupări interne, nu pe baza politicii de la Bruxelles.
Alegerile locale sunt organizate în România în aceeași zi cu alegerile europene, ceea ce a făcut ca problematica europeană să iasă din calcul, alegătorii concentrându-se pe chestiuni precum criza locuințelor și corupția din primării.
Cele mai mari două partide ale țării – Partidul Social Democrat (PSD) de centru-stânga și Partidul Național Liberal (PNL) de centru-dreapta – guvernează în prezent împreună printr-o mare coaliție și au o listă comună de candidați la alegerile europene.
Ideea ar fi să se asigure stabilitate pe fondul climatului politic turbulent din România, cu războiul Rusiei făcând ravagii la granița țării și pentru a se combate ascensiunea partidului de extrema dreaptă Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
Însă planul pare că va declanșa efecte adverse, dat fiind că electoratul fiecăruia dintre ele e reticent să-l voteze pe celălalt, astfel că partidele de centru-dreapta Uniunea Salvați România (USR) și Reînnoim Proiectul European al României (REPER) vor avea probabil cel mai mult de câștigat.
/.
.
.
/