Preşedinţia belgiană a UE cere guvernelor europene să avanseze „opţiunea nucleară” în cazul Budapestei. Ce înseamnă asta

Spread the love

Belgia, cea care va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE până la sfârşitul lunii iunie, ia măsura extraordinară de a îndemna guvernele UE să ia în considerare posibilitatea de a avansa cu procedura de privare a Ungariei pentru a-şi exprima dreptul de vot.

Preşedinţia belgiană a UE cere guvernelor europene să avanseze „opţiunea nucleară” în cazul Budapestei.

Ce înseamnă asta Propunerea vine în contextul în care ţările europene sunt din ce în ce mai frustrate de obstacolele pe care Budapesta le impune în privinţa ajutorului militar pentru Ucraina şi sancţiunilor impuse Rusiei.

Într-un interviu acordat publicaţiei POLITICO, ministrul belgian de Externe, Hadja Lahbib a afirmat că evoluţia continentului european este încetinită de unele state, însă „un stat în special, care adoptă din ce în ce mai mult o atitudine tranzacţională, de blocare şi de veto”.

Vezi mai multe articole din categoria externe Ea a pledat pentru avansarea procedurii de cenzură a articolului 7 al UE împotriva Budapestei, aceasta fiind o măsură extremă care poate duce la suspendarea drepturilor de vot ale unei ţări.

„Cred că trebuie să avem curajul de a lua decizii: să mergem până la sfârşitul articolului 7, să activăm articolul 7 până la capăt, care prevede încetarea dreptului de veto”, a spus ea în cadrul interviului pentru POLITICO.

Nu este pentru prima dată când Parlamentul European doreşte să ia o asemenea măsură în privinţa Executivului de la Budapesta.

În 2018, Parlamentul UE a declanşat prima fază a procedurii articolului 7 împotriva Ungariei, însă procesul a intrat în impas.

Următoarea etapă a acestei proceduri este utilizată atunci când se consideră că o ţară riscă să încalce valorile fundamentale ale blocului comunitar.

Ea este deseori numită „opţiunea nucleară”, întrucât prevede cele mai grave sancţiuni politice pe care blocul le poate impune unei ţări membre, acela de a suspenda dreptul de a vota cu privire la deciziile UE.

După ce Bruxelles a renunţat luna trecută la un caz similar împotriva Poloniei, Ungaria este singura ţară din UE care se confruntă cu acest tip de sancţiune.

Potrivit POLITICO, un purtător de cuvânt al Reprezentanţei Permanente a Ungariei pe lângă UE a declarat că „principala preocupare a Ungariei este acum să ţină UE departe de războiul din vecinătatea noastră.

Dacă războiul ajunge în UE, atunci articolul 7 va fi cea mai mică dintre problemele noastre.

” De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Budapesta a încetinit în mod continuu ajutorul acordat Ucrainei sau a refuzat cu totul să ajute.

De asemenea, este cunoscut faptul că  premierul ungar, Viktor Orban, a menţinut relaţiile diplomatice dintre Budapesta şi Moscova.

Ungaria urmează să preia preşedinţia Consiliului UE în iulie, ceea ce va conferi Budapestei mai multă putere de a stabili agenda şi priorităţile UE timp de şase luni.

Lasă un răspuns