Decizia recentă a NATO de a întări granițele estice este menită să descurajeze Rusia, a spus cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că Moscovei ar trebui să-i fie limpede că alianța este pregătită să se apere, dacă va fi nevoie, transmite Reuters.
Într-un discurs susținut la Eastern German Economic Forum, eveniment la care a participat și premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, Scholz a spus că Germania a jucat un rol de prim rang în prezența NATO în țările baltice de mai bine de un deceniu.
„Și pentru că amenințarea rusă va continua, noi și ceilalți aliați am decis anul trecut să desfășurăm și alte unități în statele baltice și să menținăm permanent o întreagă brigadă acolo”, a declarat Scholz.
„Această schimbare de poziție în politica de securitate este necesară pentru a arăta Rusiei că suntem pregătiți să apărăm fiecare centimentru pătrat din teritoriul NATO împotriv atacurilor”, a afirmat cancelarul german.
El a mai spus că diplomația va avea succes doar de pe o poziție de forță.
Președintele Rusiei Vladimir Putin a avertizat țările NATO, la începutul săptămânii, să nu permită Ucrainei să folosească armele primite pe teritoriul rusesc, după ce câțiva dintre aliații occidentali au ridicat restricțiile impuse Kievului în legătură cu utilizarea armelor donate de către aceste state.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a respins acest avertisment afirmând că alianța a mai auzit asemenea amenințări și cu alte ocazii și că autoapărarea nu reprezintă o escaladare.
Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat vineri că Berlinul va urma exemplul Statelor Unite, permițând Ucrainei să își folosească armele pentru a viza obiective militare legitime din interiorul Rusiei.
Berlinul a spus că Kievul poate lovi ținte militare legitime din interiorul Rusiei, în conformitate cu obligațiile internaționale.
Cu doar o seară înainte, Politico a relatat că SUA au luat și ele decizia de a permite Ucrainei să folosească armele americane pentru a lovi în Rusia, deși într-o zonă limitată, în apropierea regiunii Harkov.
Washingtonul și-a susținut decizia observând că Moscova a intensificat foarte mult atacurile asupra regiunii Harkov de la situri de lansare din interiorul Rusiei.
Mai multe rachete rusești au lovit clădiri civile în orașul ucrainean Harkov chiar vineri dimineață, provocând moartea a cel puțin patru persoane și rănirea multor altora, potrivit autorităților locale.