VIDEO Beijing acuză Filipine că un vas al Gărzii de Costă chineze a fost amenințat cu arma

Spread the love

Presa chineză de stat susține că personalul de pe un vas filipinez a îndreptat armele către o ambarcațiune a Gărzii de Coastă chineze în apele disputate ale Mării Chinei de Sud, informează Reuters.

Cel puțin doi membri ai echipajului unui vas filipinez situat aproape de reciful scufundat Second Thomas Shoal purtau arme pe punte îndreptându-le către echipajul Gărzii de Coastă a Chinei, a transmis CCTV într-o postare pe rețelele sociale.

Un clip de circa 29 de secunde arată un bărbat cu mască care ține un obiect ce se zărește neclar, dar seamănă cu o armă.

At least two personnel on the Philippine vessel near the Renai Jiao were carrying guns on deck, pointing them in the direction of China’s Coast Guard on May 19, China Central Television said in a social media post today.

pic.

twitter.

com/BfZEhCdr6AChina revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, prin care trec vase comerciale ce transportă marfă de peste 3 trilioane de dolari anual.

Revendicările Chinei includ zone pe care le revendică Filipine, Vietnam, Indonezia, Malayezia și Brunei.

Curtea Internațională de Arbitraj a decis în 2016 că revendicările Chinei sunt lipsite de temei legal.

CCTV susține că incidentul a avut loc în timpul unei misiuni filipineze prin care trupele de pe vas au primit provizii.

Soldații sunt staționați pe o navă de război dezafectată care a fost eșuată deliberat pe recif în 1999 pentru întări revendicarea de suveranitate asupra zonei de către autoritățile de la Manila.

Președintele Filipinelor Ferdinand Marcos Jr.

, într-un discurs susținut vineri, a făcut o referință abia voalată la adresa Beijingului, denunțând ceea ce el a numit acțiunile ilegale și agresive din Marea Chinei de Sud, care subminează viziunea statelor din Asia de Sud-Est pentru „pace, stabilitate și prosperitate” în zonă.

Confruntările dintre Filipine și China în Marea Chinei de Sud s-au intensificat în ultimul an, Garda de Coastă chineză folosind tunuri de apă împotriva vaselor filipineze.

Manila chiar a acuzat că vase ale Gărzii de Coastă s-au ciocnit deliberat de ambarcațiuni sub pavilion filipinez.

Lasă un răspuns