Ce a răspuns SRI, întrebat de HotNews dacă a discutat cu Coldea și Dumbravă despre afacerile acestora?

Spread the love

„Rezerviștii au, în general, o comunicare firească și formală cu instituția, însă fără a se mai supune rigorilor prevăzute de legea privitoare la organizare și funcționare a SRI”, a spus Serviciul.

Din răspuns, rezultă că rezerviștii pot avea orice afaceri și că singura obligație a celor pensionați e să nu trădeze secrete.

Nu rezultă din răspuns că SRI a discutat cu foștii săi șefi Coldea și Dumbravă despre faptul că aceștia consiliau, prin intermediari, oameni acuzați sau chiar condamnați pentru corupție.

DNA îi cercetează pe Florian Coldea și pe Dumitru Dumbravă, foști șefi ai Serviciului Român de Informații, pentru că, susțin procurorii, au făcut trafic de influență, echivalent cu a promite îmblânzirea unor sentințe judecătorești.

Florian Coldea a spus, public, că e nevinovat.

Dumitru Dumbravă nu a făcut nicio afirmație publică despre acuzele procurorilor.

HotNews.

ro a întrebat SRI „dacă a existat o comunicare, în orice formă, între Serviciul Român de Informații și generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, după trecerea acestora în rezervă, comunicare referitoare la activitățile economice sau publice pe care aceștia le desfășurau?”.

Am vrut ca publicul să știe dacă instituția cu cele mai mari resurse informaționale din România a avut informații despre activitatea celor doi foști lideri ai săi și dacă a întreprins ceva, discutând cu ei.

De asemenea, redacția a întrebat „Să ne explicați, vă rugăm, ca să informăm mai departe publicul, ce nu au voie să facă ofițerii SRI după trecerea în rezervă?”.

Serviciul Român de Informații a răspuns că „cadrele SRI trecute în rezervă au obligațiile legale prevăzute de Legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, unde, la art.

36 alin (1) si (2) se stipulează obligația protejării informațiilor clasificate și după trecerea în rezervă”.

„Concluziv, fără a exista interdicții exprese ale legiuitorului, rezerviștii SRI beneficiază, ca toți cetățenii, de drepturile și libertățile consacrate și garantate de Constituția României și au aceleași obligații prevăzute de lege ca orice cetățean”.

Cu alte cuvinte, SRI confirmă ceea ce a spus și generalul Bălan, șeful STS, la o recentă întâlnire cu presa: odată pensionați, angajații serviciilor secrete pot să aibă firme și să facă pentru oricine consultanță.

Și pentru China, asta a rezultat din discuția de la STS.

Totul depinde de decizia fiecăruia dintre foștii ofițeri.

”N-o să vedeți la noi așa ceva”, a spus generalul Bălan.

În privința comunicării dintre SRI și Coldea și Dumbravă, Serviciul a răspuns: „Rezerviștii SRI au, în general, o comunicare firească și formală cu instituția în care au activat, însă fără a se mai supune rigorilor prevăzute de Legea 14/1992, de organizare și funcționare a Serviciului Român de Informații, cu excepția art.

45 alin.

(2) din aceasta din urmă, care prevede ca informațiile, datele și documentele clasificate la nivelul instituției noastre pot deveni publice după 40 de ani de la arhivare”.

Nu rezultă din răspunsul instituției că în cazul acestei comunicări caracterizate de SRI drept „firească și formală” cu rezerviștii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă s-a discutat vreodată despre firmele acestora sau despre serviciile prestate de ele, unele încadrate drept infracțiuni de către DNA.

Lasă un răspuns