Politicienii pro-europeni pot ajunge să depindă chiar de câteva sute de mii de voturi atunci când se va decide cine va avea puterea în Parlamentul European, în contextul în care reprezentanții extremei drepte câștigă tot mai mult teren.
Diferența celor câteva sute de mii de voturi poate veni de la cetățenii de etnie romă, în număr de 6 milioane la nivelul Uniunii Europene, scrie Zeljko Jovanovic, președintele Fundației Romilor pentru Europa, într-o opinie semnată în Politico.
„Candidații pro-UE pot contracara această creștere așteptată (n.
red.
: a extremei drepte) dacă ar mobiliza sprijin în rândul celor pentru care valorile europene — egalitatea, libertatea, solidaritatea, drepturile omului și statul de drept — contează cu adevărat.
Și având în vedere numerele pe care le avem și demografia, alegătorii romi din UE constituie un corp electoral evident”, scrie Zeljko Jovanovic.
El continuă și explică faptul că populația de romi la nivelul țărilor UE este de 6 milioane de persoane, „comparabilă ca mărime cu o națiune membră de dimensiuni medii precum Danemarca”.
„Așadar, dacă sunt luați în serios și tratați corect, romii ar putea juca un rol important în modelarea viitorului UE și în consolidarea bazelor democratice ale acesteia.
Din păcate, însă, politicienii pro-UE nu se pot baza pe votul lor în mod implicit”, explică Jovanovic în textul său din Politico.
Președintele Fundației Romilor pentru Europa explică de ce, din punctul său de vedere, politicienii UE au făcut „prea multe greșeli” față de populația romă.
El spune că după criza economică din 2008 romii au fost lăsați să trăiască în condiții precare și politicienii UE au „rămas prea des tăcuți” când extrema dreaptă a atacat romii”.
„Indiferent de rezultatul imediat al acestor alegeri, politicienii pro-UE au o sarcină majoră la îndemână.
Ei trebuie să-și recapete credibilitatea și încrederea în rândul propriilor circumscripții – și asta include clasa muncitoare, alegătorii din mediul rural, femeile, romii și alții pe care i-au ignorat, dezamăgit și înfuriat”, concluzionează Zeljko Jovanovic.
Citește opinia completă a președintelui Fundației Romilor pentru Europa, Zeljko Jovanovic, pe Politico.
Potrivit datelor recensământului din 2022, în România, 569.
500 persoane s-au declarat de etnie romă, adică (3,4%).
Institutul Național de Statistică precizează că informația privind etnia a fost disponibilă pentru 16.
568,9 mii persoane (din totalul celor 19.
053.
800 persoane care formează populația rezidentă a României).