Războiul din Ucraina, ziua 827.
Turcia va ajuta la reconstrucţia reţelei electrice din Ucraina / ISW: Rusia plănuieşte să intensifice deportările de copii ucraineni în această vară Doar 17% dintre respondenţi consideră că Rusia se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar alţi 13% au spus că este dificil de răspuns.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a comentat sancţiunile, afirmând că aceste companii „favorizează operaţiunile de securitate ale Grupului Wagner, susţinut de Kremlin, şi eforturile sale miniere ilicite în Africa”.
Vezi mai multe articole din categoria externe Moscova „a folosit în mod activ” trecerea de feribot pentru a aproviziona trupele ruseşti din peninsula ocupată şi a apărat-o cu sistemele ruseşti de apărare antiaeriană Pantsir, Tor şi Triumph, a declarat armata ucraineană.
Vilnius va furniza Kievului radare mobile de supraveghere aeriană, a anunţat preşedintele lituanian, Gitanas Nauseda.
Vestea vine în contextul în care oficiali ucraineni anonimi au declarat pentru Financial Times că relaţiile cu SUA au ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul războiului.
Dronele navale ucrainene Magura 5V au avariat încă două nave de patrulare ruseşti în Crimeea ocupată, ridicând la patru numărul total de nave lovite în atacul din noaptea de 30 mai, au declarat serviciile de informaţii militare ucrainene (HUR).
Pentru a furniza Ucrainei 1,5 milioane de obuze în acest an, vor fi necesare 1,7 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari), a declarat Tomas Kopecny, trimisul ceh pentru reconstrucţia Ucrainei.
Preşedintele ucrainean se va întâlni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al monarhiei, şi cu alţi oficiali de rang înalt în timpul vizitei în oraşul-port Jeddah, a precizat sursa.
„Deşi metoda de compensare aleasă este inovatoare, aceasta are ca scop protejarea interdicţiei agresiunii ca regulă fundamentală a dreptului internaţional”, a declarat Alar Karis într-un comunicat.
Franţa şi-ar putea anunţa decizia săptămâna viitoare, în timpul unei vizite a preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.
Ucraina a lansat în această dimineaţă un atac major împotriva unei baze navale ruseşti din Crimeea ocupată.
Astăzi, la ora 1.
00, forţele armate ucrainene au lovit ţinte din apropierea podului Kerch cu rachete ghidate de precizie.
O navă de patrulare rusă Mangust a fost distrusă în timpul atacului, a declarat o sursă militară ucraineană pentru Sky News.
Sursa a confirmat, de asemenea, că au fost folosite arme furnizate de Occident, adăugând că acestea „s-au dovedit extrem de eficiente împotriva acestei ţinte militare ruseşti, în ciuda concentraţiilor ridicate de sisteme de apărare antiaeriană ruseşti”.
Rusia ar trebui să ia în considerare o explozie nucleară „demonstrativă” pentru a împiedica Occidentul să permită Ucrainei să folosească arme pe teritoriul său, a sugerat un grup de reflecţie susţinut de Putin.
Sugestia a fost făcută ieri de Dmitri Suslov,un membru senior al Consiliului pentru politică externă şi de apărare cu sediul la Moscova, potrivit Sky News.
„Efectul politic şi psihologic al unui nor de ciupercă nucleară, care va fi transmis în direct pe toate canalele de televiziune din întreaga lume, va aminti, sperăm, politicienilor occidentali singurul lucru care a împiedicat războaiele dintre marile puteri din 1945 şi pe care acum l-au pierdut în mare parte – teama de război nuclear.
” Ucraina poate folosi avioane F-16 pentru a lovi ţinte militare pe teritoriul rusesc, deoarece acest lucru ar fi „în conformitate cu regulile războiului”, a declarat ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, reporterilor la Bruxelles, la 30 mai.
„Aceasta nu este o carte albă pentru ca Ucraina să folosească F-16 pentru a face atacuri arbitrare în Rusia”, a declarat Rasmussen reporterilor.
„Vorbim despre o oportunitate de a slăbi agresorul prin scoaterea instalaţiilor militare pe teritoriul rusesc”, a afirmat acesta, conform Kyiv Independent.
„Este complet în conformitate cu regulile războiului ca o ţară care este atacată să fie capabilă să răspundă pentru ea însăşi”, a mai spus Rasmussen.
Washingtonul şi Berlinul semnalează o potenţială schimbare de politică, deschizând calea pentru ca Ucraina să primească permisiunea de a lovi teritoriul rusesc, potrivit a două articole publicate de Politico, notează Kyiv Independent.
Statele Unite şi Germania sunt principalii furnizori de ajutor militar pentru Ucraina.
Ambele ţări au declarat în repetate rânduri că Ucraina nu ar trebui să folosească armele lor pentru a lovi teritoriul rusesc, întrucât acest lucru ar duce la o escaladare a războiului.
Răspunzând la întrebarea unui reporter pe această temă la 29 mai, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA „s-au adaptat şi au ajustat după cum a fost necesar” la fiecare etapă a războiului, „aşa că exact asta vom face şi în continuare”.
Guvernul SUA este îngrijorat de faptul că Ucraina ar putea lovi staţii radar de pe teritoriul rusesc, deoarece ar putea „destabiliza periculos Moscova”, a relatat Wall Street Journal (WSJ) la 29 mai, citând un oficial american care nu a fost dezvăluit.
O dronă cu rază lungă de acţiune operată de serviciile de informaţii militare ucrainene (HUR) a atacat un radar de avertizare timpurie Voronej M din oraşul rusesc Orsk, în regiunea Orenburg, la 26 mai, parcurgând, se pare, o distanţă record de 1.
800 de kilometri de la locul de lansare, notează Kyiv Independent.
În Mesquite, Texas, s-a deschis o nouă fabrică de armament General Dynamics, axată pe producţia de obuze de artilerie de 155 mm.
Pentagonul şi-ar fi stabilit obiectivul de a produce până la 100.
000 de obuze de artilerie pe lună până la sfârşitul anului 2025 pentru a furniza arme Ucrainei, notează agenţia Reuters.
Noua unitate din Texas poate furniza 30.
000 de unităţi pe lună.
Fabrica, a cărei construcţie a costat peste 500 de milioane de dolari SUA, va fi compusă din trei linii de producţie şi va oferi 350 de noi locuri de muncă, potrivit PravdaUA.
În cursul zilei de ieri, invadatorii au atacat regiunea Zaporojia de 379 de ori, opt aşezări fiind sub focul forţelor ruseşti, a anunţat şeful Administraţiei militare regionale Zaporojie, Ivan Fedorov, relatează Ukrinform.
Rusia spune că speră ca exerciţiile nucleare să „bage minţile în cap” Occidentului în legătură cu planurile de a trimite avioane de luptă în Ucraina, scrie Sky News.
Vorbind astăzi pentru agenţia de ştiri de stat RIA, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia consideră angajamentul Belgiei de a trimite avioane de luptă F-16 de fabricaţie americană la Kiev drept un „semnal de acţiune”.
În luna mai, Rusia a desfăşurat exerciţii nucleare, iar în prezent desfăşoară exerciţii comune ale forţelor aeriene şi ale Ministerului Apărării Aeriene cu Belarus.
Rusia a pierdut 506.
260 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene la 30 mai.
Acest număr include 1.
160 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.
Autorităţile ruse se pregătesc să intensifice deportarea copiilor ucraineni în Rusia pe parcursul verii din acest an, potrivit ultimului raport al Institutului pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW).
Potrivit raportului, aşa-numita Republică Populară Luhansk (LNR), şeful Leonid Pasechnik, a anunţat la 27 mai că subiecţii federali ruşi (regiuni care sunt entităţi constitutive ale Federaţiei Ruse) vor „găzdui” peste 12.
000 de copii din regiunea ocupată Luhansk în cursul anului 2024 şi că programul rusesc „Vacanţe utile” va sponsoriza 40.
000 de copii din Ucraina ocupată să „viziteze” Rusia pentru tabere de vară şi activităţi educaţionale, relatează Ukrinform.
Ministerul rus de Finanţe a propus majorări substanţiale ale impozitelor pentru corporaţii şi persoane fizice bogate pentru a genera aproximativ 2.
600 de miliarde de ruble anual, pentru a aborda deficitul fiscal în urma invaziei la scară largă din Ucraina.
Această măsură are ca scop finanţarea în continuare a războiului, care a costat deja Rusia peste 211 miliarde de dolari, notează Kyiv Independent.
Modificările fiscale, care ar urma să fie implementate în 2025, vor genera aproximativ 29 de miliarde de dolari anual şi vor avea un impact asupra a aproximativ 2 milioane de persoane.
Se vor face excepţii pentru soldaţi, iar familiile cu mai mulţi copii vor primi rambursări.
Părţile au discutat despre cooperarea dintre cele două ţări în vederea reparării pagubelor provocate de atacuri, în special în regiunile Harkov şi Odesa, potrivit Kyiv Independent.
Acestea s-au concentrat pe creşterea flexibilităţii sistemului energetic al Ucrainei şi pe îmbunătăţirea capacităţii de generare a energiei electrice, inclusiv pe dezvoltarea capacităţilor de generare distribuită şi mobilă.
„Pentru noi, aceasta este o chestiune de supravieţuire în iarna care urmează”, a declarat Haluşcenko.
Companiile turceşti şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la aceste proiecte, punând un accent deosebit pe instalarea de centrale electrice mobile.