Societatea de Administare a Participațiilor în Energie (SAPE) a scos din nou la licitație sudiul de fezabiliate pentru proiectul hidrocentralei cu pompaj Tarnița-Lăpștești, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice. „Elaborarea unui Studiu de fezabilitate, a carui documentatie tehnico-economică rezultata, va sta la baza Caietului de Sarcini pentru achizitia in sistem EPC a obiectivului de investitii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”, este anunțul pus de SAPE pe platforma de licitații.Valoarea estimată a contractului este tot de 17,5 milioane de lei, iar SAPE așteaptă ofertele până pe data de 12 februarie.Procedura inițială de atribuire a fost anulată la finalul anului trecut.
Procedură a fost anulată automat deoarece, la data limită de depunere a ofertelor, nici unul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici.
Atunci, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că a dispus reluarea „de urgență” a procedurii.„Orice proiect major întâmpină și provocări.
Am constatat un interes semnificativ din partea marilor companii de profil, însă – din păcate – acesta nu s-a materializat prin oferte conforme, la acest moment.
Au fost primite, totodată, peste 70 de solicitări de clarificări, care au vizat atât posibila prelungire a termenului de depunere, cât și clauzele contractuale.
O parte au fost deja acceptate.Am dispus reluarea de urgență a procedurii de achiziție a documentației tehnico-economice, luând în calcul toate clarificările primite în prima etapă.
Suntem încrezători ca reluarea procedurii se va face la începutul săptămânii viitoare, cu o documentație de atribuire îmbunătățită, care va ține cont de solicitările mediului privat.
Asta va crește șansele derulării cu succes a procedurii, care va avea un termen inițial de 30 de zile”, spunea Burduja în 5 ianuarie.Ulterior, ministrul a anunțat relansarea licitației, arătând că „hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti este un proiect vital pentru sistemul energetic românesc”.„(…) Am reluat de urgenţă licitaţia pentru proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti – etapa studiu de fezabilitate.
Compania SAPE, din portofoliul Ministerului Energiei, a reîncărcat încă de ieri (miercuri, 10 ianuarie 2024, n.r.) în platforma SEAP documentaţia necesară.
După îndeplinirea formalităţilor la nivelul ANAP, procedura va deveni publică.
Au fost reanalizate în detaliu toate solicitările de clarificare primite de la ofertanţii înscrişi în prima procedură şi a fost îmbunătăţită documentaţia, pentru a creşte şansele de reuşită.
Am solicitat, totodată, un proces transparent, obiectiv şi bazat pe dialog cu toţi ofertanţii.
Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti este un proiect vital pentru sistemul energetic românesc şi îl vom duce înainte, indiferent de provocări.
Având în vedere consultarea de piaţă iniţială şi profilul companiilor înscrise la prima procedură, precum şi întâlnirile de lucru cu jucători de talie mondială în acest domeniu, rămân pe deplin încrezător că vom reuşi”, a subliniat demnitarul.La puțin timp după ce a fost numit mininstru, Burduja a anunțat că vrea să revigoreze proiectul vechi de jumătate de secol al hidrocentralei de acumulare cu pompaj Tarnița-Lăpuștești, o centrală mare, de 1.000 MW în sistem turbină-pompă, gândită în timpul perioadei comuniste, destinate să echilibreze sistemul energetic național care ar fi urmat să beneficieze de aportul a cinci reactoare nucleare la Cernavodă.
Burduja spunea că a sosit vremea ca acest proiect să se facă, în contextul în care acum sistemul trebuie echilibrat pentru că există energie din surse regenerabile.„Ne-am asumat un program ambiţios de sprijinire a investiţiilor în infrastructura energetică a României şi, probabil, cel mai important proiect pe care România avea datoria să îl facă de acum 40 de ani sau mai bine de atât este Tarniţa Lăpuşteşti.
Este vorba de o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj care rezolvă mai multe probleme, în principal – nevoia de echilibrare a sistemului energetic.
Pe înţelesul tuturor: avem două lacuri la Tarniţa şi Lăpuşteşti, unul plasat mai sus decât celălalt.
Atunci când avem nevoie de producţie în sistem, apa din lacul de sus trece prin turbine şi produce energie electrică.
Atunci când avem excedent de producţie, activăm pompele din lacul de jos şi, practic, urcăm apa în lacul de sus şi astfel reîntregim potenţialul acestei hidrocentrale”, spunea atunci Burduja.Societatea pentru Administrarea Participalțiilor în Energie (SAPE), compania care a cerut oferte neangajante pentru elaborarea studiului de fezabilitate anunța în septembrie că „valorile estimate medii propuse ca buget pentru elaborarea studiului de fezabilitate variază într-un interval cuprins între 3,2 milioane Euro și 3,5 milioane Euro, fără a include TVA-ul.
Această variație se datorează diferențelor în abordări, profunzimea analizelor și caracteristicile specifice ale fiecărei oferte”.13 firme ar fi fost interesate de studiul pentru acest proiect.Citiți monitorulcj.ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.ro