Asociația Viitor Plus, prin programul Harta Reciclării, lansează Al 12-lea ceas – o campanie de educare și conștientizare a impactului pe care îl au deșeurile asupra mediului și sănătății.
Pentru identificarea situațiilor de încălcare a legislației deșeurilor și oferirea de informații necesare în vederea sesizării acestora de către cetățeni, au fost concepute 4 ghiduri de conștientizare și implicare care acoperă arderea deșeurilor, depozitările ilegale, colectarea separată și importurile de deșeuri.
Ghidurile „Al 12-lea ceas” explică, pe înțelesul tuturor, efectele încălcării normelor privind deșeurile.
„De ani buni, situația deșeurilor este neschimbată.
Sunt aruncate la marginea drumurilor, pe spațiile verzi, în lacuri și albiile râurilor.
Legile impun ținte tot mai ridicate de reciclare și fracții noi care trebuie colectate separat, în timp ce deșeurile continuă să fie ridicate împreună sau arse pe câmpuri.
Nu mai putem continua doar să ne plângem că nimic nu se schimbă.
Dacă ne dorim o țară curată, trebuie să reacționăm la încălcările legii și să facem sesizări până vom fi luați în seamă.
Este al 12-lea ceas.
Nu mai este timp de pierdut”, a declarat Teia Ciulacu, președinta asociației Viitor Plus.
Campania pornește de la contextul alarmant al gestionării deșeurilor din România.
Lege există, organismele de control și sancțiune sunt funcționale, dar, cu toate acestea, problema poluării persistă, iar România este un veritabil producător și importator de deșeuri, constant printre „campionii” topurilor negative.
În același timp, se observă zilnic o atenție mai crescută a românilor pentru acest subiect.
Conform BARES, Barometrul României Responsabile, lansat de Cult Research și GRF+, ecologia și grija față de mediu se află pe locul 2 în topul intereselor românilor.
Iar cei mai numeroși, 36% din totalul respondenților, reprezintă categoria cea mai înclinată să contribuie la schimbări pozitive în comunitate.
Al 12-lea ceas, prin cele 4 ghiduri, lansează un apel de conștientizare și implicare activă.
Înainte de orice, cetățenii trebuie să își cunoască responsabilitățile în privința deșeurilor pe care le generează, iar apoi este nevoie de implicarea lor în semnalarea ilegalităților observate în gestionarea deșeurilor din zonele pe care le frecventează.
În final, o mai bună coordonare între cetățenii care fac sesizări și autorități ar putea fi o cale spre rezolvare.
Ghidurile Al 12-lea ceas Fiecare cu o altă tematică, AER.
ARDEREA DEȘEURILOR; PĂMÂNT ȘI APĂ; COLECTAREA SEPARATĂ; IMPORTUL DEȘEURILOR ÎN ROMÂNIA, ghidurile expun scenarii posibile, care se întâmplă destul de des în viața de zi cu zi, și explică concret ce se poate face pentru a opri acțiunile ilegale.
De la predarea electrocasnicelor vechi către colectorii informali, la familia care își aruncă gunoaiele din mașină în prima parcare, la mormanele de deșeuri abandonate la marginea satelor, și până la operatorul de salubrizare care nu colectează separat – toate acestea pot fi sesizate simplu către instituțiile specializate: Garda Națională de Mediu, Poliția Română, Poliția Locală, Administrațiile locale sau primăriile.
Tot în ghiduri sunt prezentate detalii despre sancțiunile impuse de lege.
De exemplu: pentru incendierea oricărui tip de deșeu, substanță sau obiect ori pentru aruncarea, ascunderea, îngroparea deșeurilor, amenzile ajung acum până la 45.
000 de lei, iar dacă este vorba despre deșeuri periculoase, se poate merge până la privarea de libertate.
Pentru a face lucrurile mai simple, fiecare ghid conține modele de intervenție și sesizare, în format editabil, alături de contacte directe pentru instituțiile responsabile.
Pot fi descărcate gratuit de aici.
Cum poți face o sesizare, în 3 pași simpli:Învață să reciclezi corect:Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi, al cărui scop este conștientizarea importanței colectării separate și promovarea reducerii, reutilizării și reciclării și a principiilor de economie circulară.
Platforma online este educativă și participativă.
Pe harta cu 17.
000 de puncte de colectare din toată țara a deșeurilor care necesită colectare separată, oricine poate adăuga puncte noi.
În plus, platforma include un dicționar cu sfaturi despre cum se pregătesc, se colectează separat și ce anume nu se reciclează pentru peste 60 de tipuri de materiale.
Articol susținut de Viitor Plus