Kremlinul a declarat joi că Statele Unite, NATO și unele țări europene încurajează Ucraina să continue „războiul fără sens” cu Rusia și că acestea sunt responsabile de escaladarea tensiunilor în ultimele săptămâni, relatează Reuters.
Comentariile au fost făcute de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, acesta acuzând țările occidentale că și-au dat acordul ca Ucraina să folosească arme pe care i le-au livrat pentru a lovi teritoriul Rusiei, un lucru negat atât de Washington, cât și alte cancelarii din Vest.
„Țările membre ale Alianței Atlanticului de Nord, dar mai ales Statele Unite și alte capitale europene, s-au angajat în ultimele zile și săptămâni într-o nouă rundă de escaladare”, le-a spus joi Peskov reporterilor acreditați pe lângă Kremlin.
„Ele fac asta intenționat.
Auzim o mulțime de afirmații belicoase (.
.
.
) Ele încurajează Ucraina în fiecare modalitate posibilă să continue acest război fără sens”, a acuzat secretarul de presă al lui Vladimir Putin.
„Acest lucru va avea bineînțeles consecințe și în cele din urmă va aduce prejudicii foarte mari intereselor acelor țări care au urmat această cale a escaladării”, a adăugat Dmitri Peskov.
Comentariile sale vin la o zi după agenția de presă AFP a transmis, citând sub condiția anonimității mai mulți oficiali occidentali, că arme occidentale au fost folosite deja de ucraineni în mai multe rânduri în lovituri împotriva teritoriului rusesc, cel mai recent într-un atac asupra unor obiective din orașul Krasnodar din sudul țării.
AFP nu a precizat ce ținte au fost lovite în acest caz.
Regiunea Krasnodar a fost în mai multe rânduri ținta atacurilor Kievului, informațiile sugerând însă până acum că armele folosite au fost dronele de producție ucraineană.
Informația difuzată de AFP a fost preluată rapid de presa rusă, inclusiv Tass.
Într-o actualizare de miercuri, AFP a precizat că de fapt, în mod dovedit, armele occidentale au fost deja folosite în provinciile anexate Donbas și Crimeii.
Moscova a acuzat recent Kievul de un atac cu bombe ghidate franceze Hammer și rachete antiradar americane HARM în regiunea rusă Belgorod.
Utilizarea armelor occidentale pe teritoriul Rusiei a fost susținută marți de înalți reprezentanți ai NATO și UE.
Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, a declarat că „dreptul la autoapărare include atacarea țintelor militare legitime în interiorul Rusiei.
Și acest lucru este deosebit de relevant acum, deoarece cele mai grele lupte au loc în regiunea Harkiv, lângă graniță”.
„Unii aliați nu au impus restricții asupra armelor pe care le-au livrat; alții au făcut-o și cred că a sosit momentul să luăm în considerare aceste restricții, tot în lumina evoluției războiului.
Acest lucru nu face aliații NATO parte a conflictului”, a subliniat Stoltenberg.
Comentarii asemănătoare au fost făcute și de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Securitate, care a cerut să se mențină un „echilibru” între nevoia Ucrainei de a ataca pământul rusesc și riscul escaladării conflictului: „De acord.
Cu legea războiului, este perfect posibil, nu există nicio contradicție în a riposta, să pot contraataca împotriva cuiva care mă atacă de pe teritoriul său”.
Drept răspuns, președintele rus Vladimir Putin a avertizat cu privire la „consecințe grave” dacă se vor folosi arme occidentale împotriva Rusiei.
„Țările mici ar trebui să fie conștiente de ceea ce este în joc.
Ar trebui să fie conștiente că sunt țări cu un teritoriu mic și o populație densă.
Ar trebui să țină cont de acest factor atunci când vorbesc despre atacuri în adâncimea teritoriului rus.
Aceasta reprezintă o escaladare și un pas mai mare către un conflict grav în Europa și un conflict global periculos”, a declarat acesta marți seara.
Urmărește ultimele evoluții din a 827-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.
RO.