Franța ar putea trimite în curând instructori militari în Ucraina, în pofida îngrijorărilor unor aliați și a criticilor Rusiei, și ar putea anunța decizia săptămâna viitoare în timpul unei vizite a președintelui ucrainean, au declarat trei surse diplomatice citate de Reuters.
Diplomații au declarat că Parisul speră să formeze și să conducă o coaliție de țări care să ofere o astfel de asistență pentru efortul de război al Kievului, chiar dacă unii dintre partenerii săi din Uniunea Europeană se tem că acest lucru ar favoriza un conflict direct cu Rusia.
Franța ar urma să trimită inițial un număr limitat de personal pentru a evalua modalitățile unei misiuni înainte de a trimite câteva sute de instructori, au declarat doi dintre diplomați.
Instruirea s-ar concentra pe deminare, menținerea echipamentelor operaționale și expertiza tehnică pentru avioanele de război care ar urma să fie furnizate de Occident, au spus diplomații citați de Reuters.
De asemenea, Parisul ar urma să finanțeze, să înarmeze și să antreneze o brigadă motorizată ucraineană.
„Aranjamentele sunt foarte avansate și ne-am putea aștepta la ceva săptămâna viitoare”, a declarat una dintre surse.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat în Franța pe 6 iunie, la cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z, când soldații aliați au debarcat în Normandia pentru a alunga forțele germane naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
El va purta discuții cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris în ziua următoare.
Comandantul suprem al Ucrainei a declarat luni că a semnat documentele care permit instructorilor militari francezi să viziteze în curând centrele de pregătire ucrainene.
Ministerul ucrainean al Apărării a precizat într-o „clarificare” că Kievul și-a exprimat interesul pentru un proiect care implică primirea de instructori străini încă din februarie.
Președintele rus Vladimir Putin a descris prezența militarilor francezi în Ucraina ca fiind un pas spre un conflict global.
Franța a instruit aproximativ 10.
000 de soldați ucraineni de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, dar a făcut acest lucru în cadrul UE.
Noua misiune nu ar fi sub auspiciile UE sau NATO, au declarat diplomații pentru Reuters.
Vorbind după o reuniune din această săptămână cu cancelarul german Olaf Scholz, Macron nu a negat posibilitatea trimiterii de instructori în urma declarațiilor ucrainene, spunând că nu comentează „zvonuri sau decizii care ar putea fi luate în viitor”.
Ministerul francez al Apărării a declarat că instruirea pe teritoriul ucrainean se numără printre subiectele care au fost discutate încă din februarie.
„La fel ca toate proiectele discutate la acea vreme, această opțiune continuă să facă obiectul unor discuții cu ucrainenii, în special pentru a înțelege nevoile lor exacte”, a declarat acesta.
Statele baltice au indicat în trecut că s-ar putea alătura Franței într-un astfel de proiect.
„Lituania este pregătită să se alăture unei coaliții conduse de Franța, de exemplu, care ar antrena soldați în Ucraina”, a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis la 20 mai pentru televiziunea franceză LCI.
Miniștrii apărării din UE au dezbătut marți ideea antrenării forțelor ucrainene în țară, dar nu au ajuns la o poziție comună, a declarat șeful politicii externe europene, Josep Borrell.