Fostul președinte american, Donald Trump, ar fi sugerat că ar fi bombardat Moscova dacă Rusia ar fi invadat Ucraina în timpul președinției sale, în cadrul unor întâlniri cu eventuali finanțatori pentru a-și asigura susținere pentru campania sa electorală pentru un nou mandat la Casa Albă, relatează Washington Post.
Potrivit Washington Post, Trump a făcut acest comentariu în timpul unei turneului său de strângere de fonduri la nivel național, o declarație care i-a șocat pe unii dintre donatorii săi.
„De multe ori, comentariile lui la evenimente sunt despre politica externă și subiecte pe care le discută la mitinguri, cum ar fi inflația și imigrația.
De exemplu, la un eveniment, el a sugerat că ar fi bombardat Moscova și Beijingul dacă Rusia ar fi invadat Ucraina sau China ar fi invadat Taiwan, surprinzându-i pe unii dintre donatori”, arată articolul din WP, citând surse, fără a oferi alte detalii, potrivit Kyiv Independent.
Amintim că la începutul războiului, Trump a lăudat strategia președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina, catalogându-l pe liderul de la Kremlin drept „un geniu”.
The Washington Post scria în aprilie că Donald Trump are „un plan secret” pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina, și anume acela de a convinge Ucraina să cedeze teritorii lui Putin.
Iar asta în condițiile în care fostul președinte american susține că ar putea negocia un acord de pace în doar 24 de ore după ce va fi reales la Casa Albă.
Fostul președinte al SUA ar fi dezvăluit că are un plan care să încheie „în numai o zi” războiul declanșat de Rusia în Ucraina, dacă va fi reales în noiembrie.
Potrivit Washington Post, care citează surse, Donald Trump a afirmat în discuții private că va putea pune capăt conflictului făcând presiuni asupra Ucrainei să cedeze părți din teritoriul său.
Trump a susținut în mai multe rânduri că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore și, mai mult, a încurajat chiar Rusia să atace țările NATO care „nu-și plătesc datoriile”.
Politico scria într-un articol care se numește „De ce „urăște Ucraina” Donald Trump?” că el învinovățește Ucraina pentru multe dintre probleme sale politice, iar el pare să nu uite sau să ierte prea ușor.
Publicația amintea în primul rând că, la urma urmei, o discuție telefonică purtată cu Zelenski a dus la deschiderea primului proces de destituire a lui Trump din funcția de președinte al SUA, în decembrie 2019, după ce liderul de atunci de la Casa Albă a fost acuzat că încerca să influențeze alegerile prezidențiale din 2020 bazându-se pe sprijinul șefului statului ucrainean pentru discreditarea lui Joe Biden prin lansarea unei anchete asupra activităților fiului acestuia, Hunter, în Ucraina.
Citește și:De ce urăște Trump Ucraina? Rădăcinile unei antipatii de lungă durată – Politico