Unele simptome care apar frecvent la sugari și copiii mici s-ar putea să nu ducă cu gândul la pneumonie și să întârzie prezentarea la medic.
Așadar, care sunt acele semne disimulate care pot indica pneumonia, afecțiune frecventă în această perioadă din an?>h2: Ce este pneumoniaPneumonia este o infecție a plămânilor, a unuia sau a amândurora.
În pneumonie, sacii mici din plămâni, numiți alveole, umpluți, în mod normal, cu aer, acum se umplu cu puroi sau alte lichide (fluid inflamator, celule albe din sânge, proteine).
Aceste lichide blochează căile respiratorii și reduc cantitatea de oxigen necesară organismului.
Ca răspuns, apar simptome precum dificultăți respiratorii, tuse și febră.
Infecția în pneumonie poate fi cauzată atât de virusuri, cât și de bacterii.
Virusurile, cum ar fi cele care provoacă gripa sau virusul sincițial respirator (VSR), sunt vinovate de cele mai multe cazuri de pneumonie.
Simptomele într-o pneumonie virală au tendința să fie mai ușoare și să apară treptat, nu brusc, cum se întâmplă în pneumonia bacteriană.Deși cazurile de pneumonie bacteriană sunt mai rare, simptomele în acest caz apar brusc.
Boala debutează cu febră mare bruscă, este însoțită de tuse și respirație rapidă.
Tipurile de pneumonie bacteriană includ pneumonia pneumococică, pneumonia mycoplasmă (numită și pneumonia de mers pe jos, datorită simptomelor ușoare) și pertussis (tusea convulsivă).
În majoritatea cazurilor, depistată la timp și tratată corect, pneumonia se vindecă fără niciun fel de urmări.
Simptomele pneumoniei variază în funcție de vârsta copilului și de cauza pneumoniei.
În general, acestea sunt:Unele dintre aceste simptome pot fi puse pe seama altor infecții.
Iată ce să urmăriți la copii, în funcție de vârstă.
Uneori, simptomatologia pneumoniei se poate disimula într-o răceală persistentă, însoțită de tuse.
Tusea care ține de mai mult de patru săptămâni, apărută în urma unei viroze, chiar și în absența febrei, trebuie verificată la medic.
Aceasta poate fi simptomul multor afecțiuni pulmonare, de la pneumonie, la tuberculoză, de la astm la afecțiuni respiratorii.Simptomatologia la copilul până într-un an este tipică.
Dacă albăstrirea tegumentelor ori pielea rece și umedă la un sugar este ușor de observat și orice părinte realizează cât de urgent este să meargă cu copilul la medic, alte simptome ale pneumoniei ar putea trece neobservate.
Sau puse pe seama altor probleme.
Spre exemplu, dacă un sugar devine letargic sau, la polul opus, iritat (plânge, refuză alimentația) sau varsă, trebuie dus la doctor.
Respirația zgomotoasă la un sugar ori faptul că respiră greu sunt, de asemenea, semne care trebuie verificate la medic de urgență.Durerea toracică și abdominală la copii (4-7 ani) este semnul cel mai frecvent ignorat de către părinți și poate fi un simptom al multor infecții virale sau bacteriene, inclusiv pneumonie.
E posibil ca după o viroză urâtă, care a lăsat în urmă o tuse reziduală de câteva săptămâni, să pui durerile de burtică ale copilului pe seama durerilor musculare cauzate de spasmul tusei.
Sigur că pot exista și cauze alimentare, alergii provocate de alimente sau probleme chirurgicale (apendicită și ocluzii intestinale), dar orice durere de burtică impune un control medical mai ales dacă persistă mai mult de 24 de ore.
Cu atât mai mult cu cât copilul varsă după un episod de tuse.Ia în calcul să vizitezi medicul și dacă micuțul se plânge de dureri de cap, de gât sau de urechi.Semn distinct al infecțiilor intestinale, diareea nu trebuie ignorată pentru că aduce cu ea multe riscuri, din care, cel mai grav este cel al deshidratării.După ce un medic a diagnosticat copilul cu pneumonie, asigură-te că îi vei da copilului tratamentul așa cum a fost prescris.
În rest, copilul cu pneumonie poate fi îngrijit acasă.Ar trebui să te întorci de urgență la medicul de familie/medicul pediatru dacă sugarul/copilul diagnosticat cu pneumonieCu tratamentul adecvat și depistată la timp, pneumonia se vindecă fără urmări.
Conform medicilor, o pneumonie bacteriană are nevoie de 1-2 săptămâni pentru ca să fie declarată vindecată, în timp ce una virală, precum și pneumonia denumită „mers pe jos”, au nevoie de 4 până la 6 săptămâni pentru a dispărea complet.
În general, pneumonia nu este contagioasă, dar virusurile și bacteriile care o produc sunt.
Unele tipuri de pneumonii pot fi prevenite prin administrarea vaccinurilor din schema națională de vaccinare.
Prin vaccinare (de la 2 luni), copiii primesc protecție împotriva Haemophilus influenzae, pneumococcus și tuse convulsivă.Sursa foto: Dreamstime.com