Secțiile de votare se vor închide la ora 22:00. Noutățile pentru alegerile 2024 – VIDEO

Spread the love

Secțiile de votare se vor închide la ora 22:00, față de ora 21.

00, cum a fost la precedentele alegeri.

Noutatea se va aplica la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, a anunțat marți Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Aceasta nu va fi singura noutate pentru alegerile 2024.

Președinții secțiilor de vot pot decide prelungirea votului până la ora 23:59, dacă situația o impune, a declarat, marți, într-o conferință de presă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă.

„Votarea începe la 7 dimineața și se termină la ora 22:00.

Totuși, acolo unde, în mod excepțional, președintele secției de votare decide, pentru că observă că sunt cetățeni care încă nu au apucat să voteze, dar ei se află în interiorul secției de votare sau în preajma, în imediata apropriere a secției de votare și stau la rând pentru a-și exercita dreptul la vot, președintele secției de votare poate să decidă prelungirea votării până la 23:59, când sistemul electronic de înregistrare la vot va fi închis automat”, a spus președintele AEP.

La nivel național, vor fi aproape 19.

000 de secții de votare pentru alegerile locale și europarlamentare 2024.

În străinătate, unde se va putea vota doar pentru europarlamentare, vor fi 915, un număr dublu față de cel de la alegerile precedente, după cum a explicat Toni Greblă.

Dintre secțiile de votare de la nivel național, 7% (adică 1.

289) se află în Municipiul București, 9% (1.

782) la orașe, 27% (5.

186) în alte municipii și 57% (10.

698) în comune.

Numărul total al alegătorilor pentru alegerile locale din 9 iunie este de 18.

968.

054 de persoane cu drept de vot, arată datele prezentate de Toni Greblă.

Numărul candidaților pentru alegerile din 9 iunie se apropie 208.

000, conform datelor AEP.

La alegerile locale din 2020 au fost 256.

042 candidaturi la funcțiile de primar, consilier local, consilier județean, președinte al consiliului județean, primar sau consilier general, conform Expert Forum.

„Cel mai in vârstă, seniorul candidaților, are 100 de ani.

Avem, de asemenea, doi candidați la alegerile locale de 95 de ani, doi candidați la alegerile locale de 94 de ani și așa mai departe”, a declarat Toni Greblă.

„Pentru funcțiile de primar candidează un număr de 11.

386 de candidați.

9.

776 de candidați s-au înscris în mediul rural pentru alegerile locale, iar în mediul urban 1.

610 de candidați s-au înscris în cursa pentru alegerile locale.

Dintre aceștia, 10,56% sunt femei în mediul rural și 12,36% în mediul urban”, a detaliat președintele AEP.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat marţi că cetăţenii nu pot vota cu paşaportul simplu în ţară, ci cu cartea de identitate sau alt document echivalent.

În străinătate, cetăţenii români trebuie să facă dovada că au cetăţenia şi reşedinţa în acea ţară, a mai spus preşedintele AEP, arătând că MAE are o listă de documente pe care fiecare ţară le eliberează cetăţenilor de altă cetăţenie care se află temporar sau definitiv acolo, relatează News.

ro.

Preşedintele AEP a declarat că cetăţenii pot vota la alegerile din 9 iunie numai în baza unui document eliberat de statul român.

„În ţară, paleta este destul de lărguţă, mă refer la cărţi de identitate, cărţi de identitate electronice, cărţi provizorii de identitate şi electronice de identitate, paşaport diplomatic şi paşaportul de serviciu, în toate variantele lui, iar pentru militarii şcolilor militare, pot să voteze şi pe baza carnetului de serviciu”, a spus Toni Greblă.

El a precizat că „în străinătate, cetăţenii români trebuie să facă dovada că au cetăţenia şi reşedinţa în străinătate şi acest lucru poate fi făcut şi în funcţie de ţara gazdă”.

„Sau au reşedinţa acolo sau sunt cetăţeni români, pot să voteze cu o carte de identitate care diferă de la ţară la ţară.

MAE are o listă de documente pe care fiecare ţară le eliberează cetăţenilor de altă cetăţenie care se află temporar sau definitiv acolo”, a arătat Greblă.

Întrebat dacă în ţară cetăţenii pot vota cu paşaportul simplu, preşedintele AEP a răspuns: „Cu paşaportul simplu nu pot vota deoarece probabil legiuitorul a vrut să evite, paşaportul simplu în acelaşi timp se află la cetăţean ca şi cartea de identitate şi atunci el trebuie să aleagă şi este cel mai simplu ca în ţară să voteze cu cartea de identitate sau alt document echivalent, fără paşaportul simplu, turistic.

Pot să voteze în ţară cu paşaportul diplomatic”, a mai spus Toni Greblă.

„Fiecare proces verbal va fi fotografiat și va fi urcat pe o aplicație care va fi urcată pe site-ul AEP.

Va fi urcat în aceeași aplicație și procesul verbal, ambele, aproape instantaneu, vor apărea pe site-ul AEP.

Din acel moment, nici fotografia, nici procesul verbal nu vor mai putea fi modificate decât printr-o hotărâre care și ea va fi publicată pe site, prin care s-a decis renumărarea voturilor.

Vor avea și un cod QR pentru ca acestea să poată fi ușor identificate.

Fără acesta nu se pot încărca în sistemul informatic”, a explicat Toni Greblă.

(Articol în curs de actualizare)

Lasă un răspuns