Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat duminică faptul că se opune „ferm” încheierii războiului din Fâșia Gaza, enclava palestiniană care este în continuare bombardată, în timp ce a avut loc o reuniune a cabinetului său de război pe fondul unor eforturi diplomatice intense pentru a se ajunge la un armistițiu, scrie AFP.
La Tel Aviv și în centrul Israelului, sirenele de raid aerian au răsunat duminică după-amiază pentru prima dată în ultimele luni.
Armata israeliană a raportat opt rachete lansate din Rafah, oraș din sudul extrem al teritoriului palestinian, unde trupele sale desfășoară operațiuni începând din 7 mai pentru a distruge ultimele batalioane ale Hamas, gruparea islamistă militantă cu care se află în război de aproape opt luni.
În Fâșia Gaza, raidurile aeriene și tirurile de artilerie au vizat în special Rafah, în pofida deciziei luate vineri de Curtea Internațională de Justiție (CIJ), care a ordonat Israelului să își suspende operațiunile în acest sector, esențial pentru intrarea ajutorului umanitar.
În ultimele 24 de ore, alte cel puțin 81 de decese au fost înregistrate pe teritoriul enclavei palestiniene, potrivit Ministerului Sănătății, controlat de Hamas.
Presiunea asupra Israelului crește pe zi ce trece, comentează agenția franceză de știri.
Un oficial israelian de rang înalt a declarat pentru AFP că o reuniune a cabinetului de război a fost programată duminică seară, pentru a se discuta despre eforturile pentru eliberarea ostaticilor ținuți în continuare captivi în Gaza, după asaltul Hamas din 7 octombrie anul trecut, care a declanșat războiul.
Atacurile comise pe teritoriul israelian de către comandourile Hamas infiltrate din Fâșia Gaza s-a soldat cu moartea a peste 1.
170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.
În acea zi, 252 de persoane au fost luate ostatice și duse în Gaza.
După un armistițiu în noiembrie care a dus la eliberarea a aproximativ o sută dintre ele, 121 de oameni sunt încă ținuți captivi în Gaza, dintre care 37 au murit, potrivit armatei israeliene.
Ca răspuns, armata israeliană a lansat o ofensivă totală în teritoriul palestinian, care s-a soldat cu cel puțin 35.
984 de morți, în principal civili, femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, mișcare catalogată drept teroristă de Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană.
Duminică, armata israeliană a anunțat moartea a doi soldați, ceea ce ridică la 289 numărul militarilor uciși după ce trupele israeliene au intrat pe 27 octombrie în îngusta fâșie de coastă asediată.
La sfârșitul zilei, mii de israelieni au participat la funeraliile unui ostatic, Chanan Yablonka, ucis pe 7 octombrie și al cărui cadavru a fost găsit vineri în Gaza.
„Trebuie să îi aducem pe toți acasă”, a declarat sora acestuia, Avivit Yablonka, înainte de începerea funeraliilor.
După mai mult de 230 de zile de război, eforturile internaționale continuă pentru a se ajunge la un armistițiu între Israel și Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007.
Cu puțin timp înainte de reuniunea Cabinetului de război de duminică de la Tel Aviv, Netanyahu l-a acuzat pe liderul Hamas din teritoriile palestiniene, Yahya Sinwar, că acesta „continuă să ceară încetarea războiului, retragerea IDF (armata israeliană, n.
r.
) din Fâșia Gaza și lăsarea intactă a Hamas, pentru ca el să poată săvârși din nou și din nou atrocitățile din 7 octombrie”, a precizat biroul de presă al premierului, într-un comunicat, adăugând că Netanyahu „se opune cu fermitate acestui lucru”.
La începutul lunii mai, discuțiile indirecte dintre Israel și mișcarea palestiniană, mediate de Qatar, Egipt și Statele Unite, nu au reușit să ducă la încheierea unui acord de armistițiu legat de eliberarea ostaticilor și a deținuților palestinieni aflați în închisorile din Israel.
Weekend-ul acesta, presa israeliană a relatat că David Barnea, șeful Mossad (serviciul de informații israelian), a ajuns la un acord cu directorul CIA, William Burns, și cu premierul qatariot Mohammed ben Abdelrahmane Al-Thani cu privire la un nou cadru de negocieri, în cadrul unei reuniuni care va avea loc la Paris.
De asemenea, Egiptul își continuă „eforturile de reactivare a negocierilor”, potrivit Al-Qahera News, o publicație apropiat serviciilor secrete egiptene, în timp ce oficiali din Qatar urmează să se întâlnească cu o delegație a Hamas în următoarele zile, potrivit site-ului american Axios.
La rândul său, președintele american Joe Biden a declarat că este „angajat în diplomația de urgență”.
Începând de marți, se așteaptă ca Spania, Irlanda și Norvegia să recunoască oficial statul Palestina, după ce și-au anunțat decizia în acest sens miercurea trecută.
„Palestinienii au dreptul la un stat, la fel cum israelienii au acest drept”, a declarat duminică ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares.
În acest context, miniștrii de externe ai Uniunii Europene se vor întâlni luni, la Bruxelles, cu omologii lor din Arabia Saudită, Qatar, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Iordania, precum și cu secretarul general al Ligii Arabe.
Citiți și: