Potrivit datelor prezentate de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), structură cu rol consultativ pe lângă Consiliul Județean Cluj, în primul trimestru din 2024 au fost înregistrate peste 240 de accidente rutiere, dintre care 43 de cazuri grave.
De altfel, potrivit sursei citate, poate fi urmărită și o creștere a nivelului de infracționalitate de aproape 5%, comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Doar în prima parte a anului, cu ocazia acţiunilor desfășurate de poliţiştii rutieri au fost constatate 380 infracţiuni, respectiv: 201 infracţiuni la regimul circulaţiei, la care se adaugă 179 infracţiuni de altă natură.
Totodată, au fost aplicate 11.
987 sancţiuni contravenţionale prevăzute de O.
U.
G nr.
195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
În perioada ianuarie – martie 2024 au fost reţinute 1.
371 permise de conducere şi au fost retrase 1.
036 certificate de înmatriculare.
„Circulaţia rutieră s-a manifestat ca un fenomen dinamic şi complex, dominantă rămânând sporirea valorilor de trafic pe principalele tronsoane de drum”, arată raportul citat.
În primele trei luni ale anului 2024 s-au produs 246 de accidente rutiere.
„Dintre acestea, 43 au fost raportate ca fiind accidente rutiere grave”, potrivit raportului.
Peste 1.
540 de persoane și-au pierdut viața anul trecut în accidente rutiere tragice produse pe drumurile din România, situație în care țara noastră se menține pe primele locuri într-un top negativ la nivel european în privința numărului de decese în accidente rutiere.
În primele 3 luni 2024, poliţia a fost sesizată (plângere, denunţ, acte încheiate de alte organe de constatare prevăzute de lege sau sesizare din oficiu) despre comiterea a 4.
360 de infracţiuni, înregistrându-se o creștere cu 4,86% a criminalităţii sesizate, comparativ cu primele trei luni din 2023.
Distribuţia infracţiunilor sesizate pe categorii de infracțiuni a înregistrat următoarea dinamică:*60,16% sunt infracţiuni judiciare;*11,26% sunt infracţiuni economico-financiare;*28,58% sunt infracţiuni de altă natură.
Din analiza indicatorilor statistici privind evoluţia criminalităţii grave rezultă că în primele 3 luni ale anului 2024, a fost înregistrată o faptă de omor şi au fost sesizate două fapte de tentativă de omor (dintre care una asupra unui membru al familiei).
Un trend descendent poate fi urmărit, în schimb, în privința criminalitãţii contra patrimoniului, în scădere cu 3,99%.
În economia infracţiunilor patrimoniale, ponderea cea mai mare o ocupă infracţiunile de furt, respectiv 47,37% din total.
Numãrul infracţiunilor de furt a scăzut în perioada analizată cu 13,36%.
„Astfel, furturile din buzunare, poşete şi genţi au înregistrat o scădere cu 13,27%, infracţiunile de furt din autovehicule au scăzut cu 34,31%.
Furturile din societăţi comerciale au scăzut cu 10,12%; 61,04% dintre acestea reprezintă furturi de pe rafturi”, arată sursa citată.
Totodată, furturile din locuinţe au crescut în perioada analizată cu 4,14%, iar furturile de auto au crescut cu 30,77%.
„La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au fost înregistrate 401 infracţiuni stradale, cu 50 infracţiuni mai multe decât în perioada similară din 2023.
Distribuţia infracţiunilor sesizate pe categorii de infracţiuni evidenţiază faptul că 34,91% dintre acestea sunt infracţiuni de furt”, potrivit raportului.
„În această perioadă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj a realizat o cooperare foarte bună cu celelalte instituţii de aplicare a legii dar şi cu instituţiile şi autorităţile locale.
Totodată, autorităţile judeţene au fost informate în mod operativ şi constant cu privire la evoluţia fenomenelor antisociale şi modul în care au fost îndeplinite sarcinile propuse în plan local”, arată concluziile raportului ATOP privind nivelul de asigurare a securităţii şi a siguranţei civice a comunităţii, și care urmează să fie prezentat în cadrul ședinței de luni a Consiliului Județean Cluj.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro