Starship, cea mai puternică rachetă din lume, proiectată pentru călătorii spre Lună și Marte, va încerca un nou zbor pe 5 iunie, a anunțat vineri SpaceX, potrivit AFP.
Fereastra de lansare de la portul spațial Starbase din Boca Chica, în sudul extrem al Texasului, începe la ora locală 07:00 (12:00 GMT), sub rezerva obținerii aprobării din partea autorității americane de reglementare în domeniul aviației (FAA).
Acesta va fi cel de-al patrulea test pentru cea mai mare rachetă din lume, care măsoară aproximativ 120 de metri lungime.
SpaceX se bazează pe Starship pentru a-și atinge obiectivul de a face din omenire o specie multiplanetară, prin plasarea ei pe Marte.
De asemenea, dezvoltarea sa este foarte importantă pentru NASA, care contează pe această navă spațială pentru ca astronauții săi să aterizeze pe Lună în timpul misiunii Artemis 3, programată pentru 2026.
Primele trei teste s-au soldat cu distrugerea Starship, riscuri acceptabile pentru SpaceX, a cărei strategie de dezvoltare se bazează pe rapiditate, cu teste succesive.
Aceste teste permit companiei să aducă modificări rapide rachetei sale.
Racheta are două etaje: etajul de propulsie Super Heavy și, deasupra acestuia, Starship, care, prin extensie, dă numele întregii rachete.
„Cel de-al patrulea zbor de testare ne permite să trecem de la punerea pe orbită a rachetei la demonstrarea întoarcerii și reutilizării Starship și Super Heavy”, a declarat SpaceX într-un comunicat.
Traiectoria de zbor este similară cu cea aleasă pentru cel de-al treilea test, care a avut loc în luna martie când a explodat la reintrarea în atmosferă deasupra Oceanului Indian.
Deși, ambele componente au explodat atunci la revenirea pe Terra, testul a fost un succes și spune multe despre cultura organizațională SpaceX și metodele sale.
Nava Starship a ajuns la 230 km altitudine, a făcut o serie de teste, (spre exemplu cel de închidere și deschidere a trapei și cel cu transferul de combustibil) dar nava s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă.
Partea bună este că și-a îndeplinit în mare măsură misiunea și au putut fi culese și date despre comportarea scutului termic la reintrarea în atmosferă.
De data aceasta, SpaceX speră la o aterizare ușoară a Super Heavy în Golful Mexic și la o „intrare controlată” a navei spațiale în atmosferă.
În cele din urmă, Starship, care este încă un prototip, ar trebui să fie complet reutilizabilă.
Dezvoltarea rachetelor Falcon ale SpaceX, care, cu 96 de misiuni reușite până în 2023, domină în prezent piața americană de lansări, s-a bazat, de asemenea, pe o serie de teste aparent nereușite.
Citește și: