În fiecare an, în 15 ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Culturii Naționale.
Data la care se sărbătoreşte această zi este data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).
Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011. La Cluj-Napoca, cu această ocazie, a avut loc, de la ora 12, o ceremonie de depunere coroane și jerbe de flori la statuile lui Mihai Eminescu și Lucian Blaga din fața Teatrului Național, urmată de alocuțiuni și un micro-recital artistic din opera poetului național. „Vă mulțumesc foarte mult că ați venit într-un număr atât de mare astăzi, de Ziua Culturii Naționale, și în același timp, de omagierea poetului nostru național, Mihai Eminescu.
174 de ani de la nașterea poetului, care nu a fost desemnat poet național prin vreun decret al statului român, ci pentru că a reflectat, în opera sa, mințile, inimile și dorințele românilor, ceea ce au simțit și simt românii.
Prin faptul că astăzi, în egală măsură, sărbătorim și Ziua Culturii Naționale, eu spun că este o coincidență fericită și o decizie bună, pentru că, dincolo de a vorbi de Eminescu, ziua aceasta trebuie să fie și un pretext de a ne aminti ce înseamnă cultura pentru fiecare dintre noi, pentru oraș, pentru comunitatea națională, europeană și, de ce nu, pentru lumea întreagă.
Nu putem trăi mai mult de trei minute fără aer.
Nu putem trăi mai mult de trei zile fără apă, nu putem trăi mai mult de 30 de zile fără hrană, dar în egală măsură, nu putem trăi nici fără hrana spirituală, care este cultura, și fundamentul ei – educația.
Clujul este ceea ce este astăzi, o citadelă educațională și culturală, datorită acestor două valori fundamentale.
Ele au clădit Clujul și îl fac să fie ceea ce este.
Este un moment foarte bun pentru a ne da seama că fără cultură, popoarele se risipesc, națiunile dispar, iar ființele umane se transformă tot mai mult în ființe rumegătoare, fără capacitatea de a trăi într-o societate, fără capacitatea de a înțelege de unde vii și unde mergi”, a declarat primarul Emil Boc, la ceremonia desfășurată în fața Teatrului Național, la statuia Poetului Național Mihai Eminescu.De asemenea, în această seară, cu ocazia împlinirii a 174 ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, pe clădirea Teatrului Național Cluj-Napoca va fi realizată o proiecție grafică, reprezentând un omagiu simbolic adus poetului.
Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj.Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această iniţiativă.
În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată: „Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr.
238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr.
831 din 13 decembrie 2010.Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.
În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes.
Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestei ţări.Citiți monitorulcj.ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.ro