Un cetățean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de trădare în favoarea Rusiei după ce, în 2022, a supravegheat obiective militare românești sau NATO din Tulcea și a oferit Ambasadei Rusiei la București informații cu caracter militar și fotografii cu tehnică de luptă, anunță DIICOT.
„Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, transmite DIICOT, într-un comunicat de presă.
El a fost reținut joi, 23 mai, de către procurorii DIICOT, iar Curtea de Apel București a admis solicitarea procurorilor și a dispus arest preventiv pentru 30 de zile.
„În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă”, precizează procurorii.
DIICOT precizează că a beneficiat în anchetă de sprijinul Serviciului Român de Informații, Direcției Generale de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei ”Vlad Țepeș” .
Acesta este primul caz din România de spionaj în favoarea Rusiei de la declanșarea războiului din Ucraina în februarie 2022.
În cei peste doi ani de la declanșarea războiului, mai multe state UE și NATO au anunțat că au depistat persoane care spionau în favoarea Rusiei.
De exemplu, în noiembrie 2023, Polonia a anunțat destructurarea unei rețele de spionaj în favoarea Rusiei, fiind arestate 16 persoane.
Această reţea de spionaj era formată, după cum a transmis Polskie Radio, din 12 cetăţeni ucraineni, un rus şi trei cetăţeni din Belarus, care colaborau cu serviciile de informaţii de la Moscova.
Numărul total de persoane arestate în Polonia sub acuzaţia de spionaj în favoarea Moscovei depăşeşte în prezent 30, spunea la acel moment, un oficial polonez.
În aprilie 2024, două persoane au fost arestate în Germania pentru că ar fi pus la cale atacuri menite să submineze sprijinul militar pentru Ucraina.
Potrivit revistei Der Spiegel, printre facilitățile vizate de suspecți se numără baza militară Grafenwoehr din sudul landului Bavaria, unde soldații ucraineni sunt instruiți să folosească tancurile americane Abrams.
Tot anul acesta, un ofiţer al Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate din Bulgaria a fost arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei, după ce a fost monitorizat timp de luni de zile.
Mai mulţi polițiști au fost interogaţi în cadrul operaţiunii, iar un ofițer a fost arestat în timp ce se afla la locul de muncă, fiind suspectat că ar fi furnizat cu regularitate informaţii confidenţiale unui diplomat rus care a fost expulzat recent din Bulgaria.
De asemenea, serviciile de informații cehe au demascat o rețea finanțată de Moscova, care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina, a cărei influență se extindea până în Parlamentul European, a anunțat în martie premierul Petr Fiala.
Potrivit ziarului ceh Denik N, politicienii europeni care colaborau cu „Vocea Europei”, un site care a publicat apeluri ale unora dintre ei de a nu mai ajuta Ucraina, au fost plătiți de Rusia, care a finanțat, de asemenea, campanii electorale pentru viitoarele alegeri europene.
Plățile au fost făcute către politicieni din Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Olanda și Polonia, potrivit ziarului, care citează o sursă diplomatică cehă.
Sursa a evidențiat și implicarea grupului german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
Citește și: