Polonia și Grecia au cerut joi Uniunii Europene să creeze un „scut” antiaerian pentru a se proteja mai bine în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, potrivit unei declarații comune a celor două țări, citează AFP.
„Europa va fi în siguranță atâta timp cât cerul de deasupra ei va fi sigur”, au declarat premierul polonez Donald Tusk și omologul său grec Kyriakos Mitsotakis într-o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Această propunere vine într-un moment în care cele 27 de state membre se luptă deja să găsească finanțarea de care au nevoie pentru a-și dezvolta industriile de apărare, după invazia rusă în Ucraina din februarie 2022.
Von der Leyen s-a referit la această solicitare din partea Atenei și Varșoviei în timpul unei dezbateri care a avut loc joi la Bruxelles între principalii candidați la succesiunea sa, inclusiv ea însăși.
Ea a cerut ca următoarea Comisie, care va intra în funcție după alegerile europene din iunie, să lanseze proiecte comune în acest domeniu, sub forma „de exemplu, a unui scut antiaerian pentru toți”.
Spațiul aerian al Poloniei și al României, vecini ai Ucrainei, a fost deja traversat în mai multe rânduri de rachete sau drone, ca urmare a conflictului care are loc la granițele lor.
„Scutul de apărare aeriană trebuie să fie un program care să răspundă acestei vulnerabilități majore în securitatea noastră”, afirmă cei doi șefi de guvern europeni în scrisoarea lor.
Slăbiciunea apărării antiaeriene în UE a fost recent evidențiată de eșecul majorității țărilor europene de a răspunde la cererea tot mai mare a ucrainenilor de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, într-un moment în care infrastructura și populația lor sunt lovite de forțele rusești.
Tusk și Mitsotakis speră să își prezinte propunerea la un viitor summit al celor 27, programat pentru luna iunie.